Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ

«Η Ευρώπη θα πληγεί από το εμπάργκο που επέβαλε στο ιρανικό πετρέλαιο όχι το Ιράν» σημειώνει ο Ιρανός Πρόεδρος

Με άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί το εμπάργκο των Βρυξελλών, απειλεί το Ιράν

Associated Press

Με άμεση διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί το εμπάργκο των Βρυξελλών, απειλεί το Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ετοιμος για διαπραγματεύσεις» με την «ομάδα των 6» -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και τη Γερμανία- όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι η Τεχεράνη ουδέποτε υπαναχώρησε από τον εποικοδομητικό διάλογο και τις επαφές αφού «δεν υπάρχει λόγος η πλευρά που έχει δίκιο και είναι λογική να αποφεύγει το διάλογο».

Αντίθετα, κατηγόρησε την «ομάδα των 6» ότι χρησιμοποιεί το διάλογο ως πρόσχημα για ν' ασκήσει πιέσεις και ότι ποτέ δε συζήτησε με διάθεση εξεύρεσης πραγματικής λύσης και σεβασμού του συνομιλητή. Ο Αχμαντινετζάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Τεχεράνης ότι δεν προτίθεται ν' απεμπολήσει το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου, το ζήτημα που αποτέλεσε το βασικό λόγο κατάρρευσης των ανάλογων συνομιλιών πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν η ιρανική πλευρά απέρριψε την πρόταση να παραδώσει στη διεθνή κοινότητα όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο που διαθέτει με αντάλλαγμα τη χορήγηση ειδικών ράβδων ουρανίου έτοιμων προς χρήση για τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Στην Τεχεράνη φθάνει την Κυριακή υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Χέρμαν Νακάερτς, προκειμένου να έχει έναν ακόμη γύρο επαφών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ιρανός Πρόεδρος σχολίασε και την απόφαση επιβολής εμπάργκο στις ιρανικές πετρελαϊκές εισαγωγές στην Ευρώπη, από την 1η Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται να βλάψει το Ιράν, αλλά την ίδια την Ευρώπη, που θα αγοράζει πολύ ακριβά το πετρέλαιό της, ενώ το Ιράν θα βρει άλλους αγοραστές». Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την Κυριακή θα αρχίσει στο ιρανικό Κοινοβούλιο η επίσημη συζήτηση για τη νομοθετική πρόταση που προβλέπει άμεση διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο, πολύ πριν εφαρμοστεί η απόφαση των Βρυξελλών και πολύ πριν καταστεί δυνατή η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για προμήθεια πετρελαίου με εξίσου συμφέροντες όρους.

Την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και από την ΕΕ, μετά τις ΗΠΑ, σε βάρος του Ιράν επέκρινε, χθες, ανοιχτά και το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «αναποτελεσματικές» και υποστηρίζοντας ότι «οι τυφλές πιέσεις δεν φέρνουν ποτέ λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ