Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επαφές Αραβικού Συνδέσμου με Συμβούλιο Ασφαλείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Για συνομιλίες με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταβαίνει το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα του Συνδέσμου, πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι. Στόχος, όπως δήλωσε ο αλ Αράμπι, είναι να ασκηθεί πίεση προκειμένου να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο η νέα πρόταση του Συνδέσμου.

Η πρόταση προβλέπει να παραδώσει ο Πρόεδρος Ασαντ την εξουσία σε έναν από τους αντιπροέδρους του, ν' αρχίσει διάλογος που θα καταλήξει στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, για να διεξαχθούν νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εντός διμήνου. Η Δαμασκός την έχει, ήδη, απορρίψει κατηγορηματικά ως «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της» και έχει χαρακτηρίσει το Σύνδεσμο «έρμαιο ορισμένων αραβικών χωρών που προσπαθούν να διεθνοποιήσουν την κατάσταση και να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα».

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλάμβανε ότι η Μόσχα «δε συναινεί σε κυρώσεις και όρους (μια νύξη που αναφέρεται πιθανότατα στον όρο της παράδοσης της εξουσίας από τον Ασαντ), αλλά είναι ανοιχτή σε δημιουργικές προτάσεις που στοχεύουν στο διάλογο», αφήνοντας ανοιχτό το αν η Ρωσία θα συζητούσε το αραβικό σχέδιο. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα επιμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, στο δικό της σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας, «λαμβάνοντας υπ' όψιν και ορισμένες παρατηρήσεις από τα άλλα μέλη», χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Εντός Συρίας, έγιναν διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος Ασαντ σε Δαμασκό, Ντέιρ αλ Τζούρ, Χαλέπι, Λαττάκεια, Ταρσό και Χασάκε ενώ επανεμφανίστηκαν στους δρόμους οι εναπομείναντες 120 παρατηρητές του Συνδέσμου (μετά την αποχώρηση όσων προέρχονταν από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου). Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, σκληρές μάχες σημειώνονταν σε Χαράστα, Ντούμα και Ιρμπίν, κοντά στη Δαμασκό, αλλά και στην Ντεράα, στο νότο, καθώς και στο Χιρμπέτ Γκαζάλεχ, κοντά στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες, σύμφωνα με τις συριακές αρχές. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Χουσεΐν Μαχλούφ, διοικητής της ευρύτερης περιφέρειας της Δαμασκού, υποστήριξε ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις» με τους ενόπλους έτσι ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία, όπως έγινε στην πόλη Ζαμπαντάνι», η οποία, όμως, έμεινε στον έλεγχο του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ