Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

Παρέμβαση του Μ. Παπαδόπουλου σε ημερίδα του ΤΕΕ για τους υδρογονάνθρακες

«Είναι επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης που δρομολογεί έρευνες εγχώριων κοιτασμάτων, χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς διεθνή οριοθέτηση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Αυτό επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ με θέμα «Ερευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

«Αυτό - πρόσθεσε - αποτελεί ολέθρια συνέχεια της απαράδεκτης στάσης προηγούμενων κυβερνήσεων με εμβληματικά παραδείγματα τη Συμφωνία της Μαδρίτης Σημίτη - Ντεμιρέλ και τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι στη δεκαετία του '90, που διευκόλυναν αντικειμενικά την τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επιφανειακή ερμηνεία που εξηγεί αυτήν την ιστορική πορεία, εστιάζοντας στην υποχωρητικότητα ορισμένων αστών πολιτικών στις πιέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συσκοτίζει το βαθύτερο χαρακτήρα της ελληνικής αστικής πολιτικής, που είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων».

«Η αστική πολιτική - επισήμανε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος - επιδιώκει τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία που έχει πληγεί μετά την εκδήλωση της κρίσης. Προσπαθεί να αξιοποιήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς και τη διασφάλιση ενός μεριδίου απ' τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων Ελλάδας και Κύπρου για τους εγχώριους ομίλους. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θεωρούν μονόδρομο την αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο των δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η δυσμενής μεταβολή της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα ενίσχυσε τη συγκεκριμένη διαπραγματευτική προσέγγιση και αφετέρου αξιοποιήθηκε για ενεργό πρόσδεση της Ελλάδας σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και για την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου αμερικανικών και ισραηλινών ομίλων στην εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων, ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης (συνεργασία "Noble"-"Delek"). Αυτή η επιλογή εμπλέκει βαθύτερα την Ελλάδα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής πολεμικής αναμέτρησης».

«Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την επανασύσταση του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων και την προκήρυξη ερευνών - τόνισε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος - κρύβουν ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο οδηγεί στη διανομή του ενεργειακού πλούτου σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος απ' την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο συγκεκριμένος εθνικός φορέας όχι μόνο δε θα διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα, αλλά δε θα μετέχει καν σε κοινοπραξίες έρευνας και εκμετάλλευσης. Ετσι, δε διασφαλίζονται ούτε τα συνήθη ανταλλάγματα (ενίσχυσης εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης και επιστημονικής έρευνας κ.λπ.) ούτε καν όροι ουσιαστικού ελέγχου της δράσης των ομίλων που θα διεξάγουν την έρευνα».

«Μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο της οικονομίας - κατέληξε ο ομιλητής - μπορεί να λειτουργήσει ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Αντίστοιχα, μόνο η λαϊκή - εργατική εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε πως στις 2 Μάρτη θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Γιάννενα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιούλη. Ανέφερε ότι οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας και ότι στελέχη του έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Μίλησε για «τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ», ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ