Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
«Χέρι - χέρι» με του ΣΕΒ το ... μαχαίρι

Στενή συνεργασία με ΣΕΒ και ΕΒΕΑ, είχε ο επικεφαλής της λεγόμενης «Task Force»

Πλούσιες σε ...συνεννοήσεις, εξηγήσεις και ...υποσχέσεις, ήταν οι τελευταίες συναντήσεις του επικεφαλής της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) της ΕΕ, Χ. Ράιχενμπαχ, με φορείς των επιχειρηματιών και κυβερνητικούς παράγοντες. Πρακτική εμπλοκή της «Ομάδας Δράσης» στην υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που σχεδιάζει το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, αλλά και άμεση συμμετοχή των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, αξιώνει ο ΣΕΒ, όπως προέκυψε από τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Χ. Ράιχενμπαχ.

Μάλιστα, ο ΣΕΒ είναι ιδιαίτερα προκλητικός στην ανακοίνωση που εξέδωσε, καθώς σημειώνει ότι «η επίτευξη των στόχων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στα χέρια της γραφειοκρατίας, η οποία από θέση μάχεται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει με τις προτάσεις του να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας που έχει την εμπειρία της αγοράς και τις τεχνικές γνώσεις να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του τόπου». Οσο για την αποτελεσματικότητα της «Ομάδας Δράσης», αυτή «θα εξαρτηθεί όχι απλά από την τεχνική βοήθεια που θα δώσει με τη μορφή προτάσεων, αλλά, κυρίως, από την ικανότητά της να συνεισφέρει στην υλοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών», δηλώνει ο ΣΕΒ.

Επί δύο ώρες, οι τεχνοκράτες της ΕΕ και ο ΣΕΒ αντάλλασσαν απόψεις και ενημέρωση, σχετικά με «το πρόγραμμα εργασιών και τις προτεραιότητες της "Task Force"». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, συζητήθηκαν θέματα όπως: Ο έλεγχος της δημόσιας δαπάνης. Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κεντρικής διοίκησης. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Οι δημόσιες προμήθειες. Η συνέχιση των μεγάλων έργων υποδομής και οι εξαγωγές.

Ο ΣΕΒ επανέλαβε τις θέσεις του για: Νομοθέτηση του λεγόμενου «χρυσού κανόνα» περί υποχρεωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ετήσιο καθορισμό ανώτατου ποσοστού του ΑΕΠ στη δημόσια δαπάνη για μισθούς και συντάξεις. Εξορθολογισμό της δομής και των διαδικασιών λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορούν να εγγυηθούν τη λεηλασία των εσόδων του δημοσίου από τους ίδιους, αφού κατοχυρώνουν τη θεσμική αποστέρησή τους από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και γενικά από όποιους έχουν ανάγκη. Προσθέτει ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να συμβάλουν, ώστε «να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε θέσεις κρίσιμες για την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης και σε ανθρώπους που είναι αποδοτικοί στη δουλειά τους». Είναι ένα σαφές και χυδαίο αίτημα υπέρ των στελεχών που θα βάλουν πλάτη για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες «παραπονέθηκαν» στον Γερμανό τεχνοκράτη και για το ότι έχει αρθεί μόνο το 7% από τα 230 εμπόδια της επιχειρηματικότητας που επισήμανε ο ΣΕΒ, την ίδια ώρα που το πλήθος των νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου με μικρά και μεγάλα νομοσχέδια, ξεπερνά κάθε προηγούμενο!

Με το ΕΒΕΑ

Η ενίσχυση των τραπεζών με νέο χρήμα είναι συστατικό στοιχείο του PSI και του νέου μνημονίου που θα φέρουν νέα δεινά για το λαό. Αυτό εξήγησε μιλώντας χτες στο ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ο Ράιχενμπαχ. «Μόλις ολοκληρωθούν το PSI και το νέο μνημόνιο τότε θα προχωρήσουμε στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε αυτές να στηρίξουν την ελληνική οικονομία», υποσχέθηκε στους εκπροσώπους του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου στη λογική ότι μέσα από την περαιτέρω χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου μπορούν να προσδοκούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ζεστό χρήμα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε μεταξύ άλλων από τον εκπρόσωπο της ΕΕ να προωθήσει τη δημιουργία των «Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών» στις οποίες οι επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται θα έχουν μια σειρά από επιπλέον προκλητικά προνόμια φορολογικά, εργασιακά και άλλα.

Με Γ. Παπακωνσταντίνου

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, το Κτηματολόγιο, είναι τομείς για τους οποίους το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνεργάζεται «στενά» και «τακτικά» με την «Task Force», όπως είπε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χ. Ράιχενμπαχ. Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ επισήμανε κι αυτός από την πλευρά του, ότι το ΗΛΙΟΣ, που αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα με προκλητικούς όρους υπέρ γερμανικών και άλλων συμφερόντων, είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απ' την τσέπη θα πληρώνουν και για εργαστηριακές εξετάσεις(2013-01-31 00:00:00.0)
«Κλίμα» που αρμόζει σε εταίρους(2012-09-20 00:00:00.0)
Μοιράζει διαπιστευτήρια ικανού διαχειριστή(2012-09-19 00:00:00.0)
«Αδιαπραγμάτευτη» η μείωση του «εργατικού κόστους»(2012-07-06 00:00:00.0)
Λανσάρει για μονόδρομο τη σωτηρία του κεφαλαίου(2012-03-03 00:00:00.0)
Θα συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου(2012-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ