Πέμπτη 12 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΡΙΑΔΝΗ»
Κινητοποιήσεις ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία

Την Τρίτη 17 Γενάρη: Το πρωί στην Επιθεώρηση Εργασίας, το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας

Με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Παρασκευή απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Αριάδνη ΑΕΒΕ» στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία και στους 59 εργαζόμενους που απασχολεί. Πρώτη κορύφωση των κινητοποιήσεων θα γίνει την Τρίτη 17 Γενάρη στις 11 το πρωί, στην Επιθεώρηση Εργασίας, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης, και το απόγευμα με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ ενάντια στη σφαγή των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση ήδη έχει προχωρήσει σε πάνω από 12 απολύσεις εργαζομένων που δε δέχονταν άδειες άνευ αποδοχών, μεταξύ αυτών και μελών της Σωματειακής Επιτροπής της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην επιχείρηση εργάζονταν συνολικά 85 εργαζόμενοι έως το καλοκαίρι του 2011 εξυπηρετώντας ένα δίκτυο 150 μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο όμιλος «Αριάδνη» (ΑΕΒΕ και ΑΕ) αποτελούσε, και αποτελεί ακόμα, μια δυναμική παρουσία στον κλάδο του εμπορίου τροφίμων στην Κρήτη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι και το 2009 ο ετήσιος τζίρος έφτανε στα 69 εκατ. ευρώ για την ΑΕΒΕ και 100 εκατ. ευρώ για τα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή, παρότι υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα η «Αριάδνη ΑΕΒΕ» (αποθήκη) να προμηθεύει το δίκτυο καταστημάτων που κατέχουν μετοχές της, ο γενικότερος ανταγωνισμός με τους ξένους μονοπωλιακούς ομίλους και τους ντόπιους μεγαλέμπορους οδηγεί την επιχείρηση και τους εργαζόμενους σε απαξίωση. Τα παιχνίδια εξαγορών και συγχωνεύσεων που παίζονται τοπικά και πανελλαδικά, ειδικά στο επίπεδο του χονδρεμπορίου (προμηθευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή διοικούν τον όμιλο «Αριάδνη»), αλλά και μια σειρά από ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης έφεραν την «κρίση», την οποία τώρα καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν!

Η εκ περιτροπής εργασία, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΔΣ της «ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ», επιβλήθηκε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις. Μάλιστα, απροκάλυπτα παραδέχτηκε ότι ο σκοπός αυτής της απόφασης είναι να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι σε παραίτηση - εφόσον δεν μπορούν να ζουν με αυτούς τους μισθούς - ώστε να μην αποζημιωθούν! Συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμα εργασίας που ανακοινώθηκε από την επιχείρηση και ισχύει από χτες (11/1/2012), προβλέπεται εργασία 2 μέρες τη βδομάδα για όλα τα τμήματα - με εξαίρεση τους προϊστάμενους που θα δουλεύουν 3 μέρες. Αυτό συνεπάγεται μισθούς 230 - 290 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που οι μισθοί τους με το ζόρι φθάνουν - με πλήρη απασχόληση - τα 900 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ