Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνέχιση καταστολής των διαδηλωτών

Από τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο που συνεχίζονται
Από τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο που συνεχίζονται
KΑΪΡΟ.--

Πεδίο μάχης παρέμενε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χτες, τόσο η πλατεία Ταχρίρ όσο και όλοι οι γύρω δρόμοι που οδηγούν στο κοινοβούλιο και αρκετά υπουργεία, καθώς στρατιώτες και αστυνομικοί με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα επιτίθενται σε διαδηλωτές που ζητούν την άμεση απόσυρση του στρατού από την εξουσία, κατηγορώντας τον για κατάχρησή της αφού παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπό την οποία διεξάγονται οι εκλογές. Ιατρικές πηγές υποστήριζαν ότι μέχρι χτες το απόγευμα είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 13 διαδηλωτές και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 500, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά, αφού οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα και αληθινά πυρά, ενώ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής κατέληξε μετά τη σύλληψή του.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς με ξύλα, αλλά και με ηλεκτροφόρα γκλομπς, καταγγέλλοντας ως «ψεύδη» τους ισχυρισμούς του στρατού και του προσωρινού πρωθυπουργού, που αυτός όρισε, ότι «δεν χρησιμοποιείται βία κατά όσων διαμαρτύρονται», μιλώντας για βία ανάλογη ή και χειρότερη από αυτήν του «καθεστώτος Μουμπάρακ που όπως φαίνεται παραμένει πάντα παρόν». Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, από την άλλη, καλλιεργεί μεθοδικά και επισταμένα την εικόνα ότι οι διαδηλωτές «είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης σκοτεινών κέντρων που επιδιώκουν την καταστροφή της Αιγύπτου μέσα από το χάος και τη βία». Στην καλλιέργεια αυτού του κλίματος, ως ένα βαθμό, συμβάλλει και η στάση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των πιο ακραίων σαλαφιστών, καθώς φαίνεται ότι δίνουν βαρύτητα στις εκλογές και τους φέρνουν πρώτους με σημαντική διαφορά από άλλες αστικές κοσμικές δυνάμεις, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη φάση, όπου κρίνεται η πλειοψηφία των εδρών της νέας βουλής. Οι ισλαμιστικές δυνάμεις, χωρίς να το κάνουν ανοιχτά, προσπαθούν να υποσκάψουν τις διαμαρτυρίες κατά του στρατού, διαρρέοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δίνονται προσχήματα στο στρατό να μην εγκαταλείψει την εξουσία».

Αυτοσυγκράτηση «εκατέρωθεν» και μη χρήση «υπέρμετρης» βίας κατά των διαδηλωτών ζήτησαν, εκφράζοντας ανησυχία, η Ουάσιγκτον και ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ