Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Πολιτική αντισοβιετική δίωξη

Η έκδοση της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση του Αλγκίρντας Παλέτσκις, προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας (έπρεπε να βγει στις 14 Δεκέμβρη), αναβλήθηκε για τις 30 Δεκέμβρη 2011.

Να σημειωθεί πως ο Α. Παλέτσκις δικάζεται επειδή δημόσια και στηριζόμενος σε πλήθος στοιχείων και μαρτυρίες που μιλούν για προβοκάτσια των εθνικιστικών δυνάμεων της Λιθουανίας, αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα κι οι σημερινές αρχές αποδίδουν τις ευθύνες στις σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις. Ετσι, ο Παλέτσκις δικάζεται με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Οπως δήλωσε ο ίδιος στη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», η αναβολή της έκδοσης της απόφασης είναι «μια παράξενη απόφαση, φαίνεται, πως οι δημιουργοί αυτού του σόου πιστεύουν, ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο δικαστήριο δε θα βρίσκονται ούτε δημοσιογράφοι, ούτε οι σύντροφοί μου». Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή η αναβολή οφείλεται στο ότι το δικαστήριο δεν πρόλαβε να μεταφράσει μια κατάθεση από τα ρώσικα στα λιθουανικά.

Ο αντιπρόεδρος του κινήματος «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό», Βαλέρι Ενγκελ, που παραβρέθηκε στη δίκη, θεωρεί πως το δικαστήριο δε δέχτηκε τα επιχειρήματα των συνηγόρων, κι αρνήθηκε να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα των γεγονότων του 1991. Σύμφωνα με τα λόγια του, το αρχειακό υλικό που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή βρίσκεται στη ρωσική Γενική Εισαγγελία. Ομως αυτό το αρχειακό υλικό δεν ζητήθηκε για άγνωστους λόγους, ενώ το υλικό από το αρχείο της γενικής Εισαγγελίας ΕΣΣΔ, που παρουσίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν εξετάστηκε. Πρόκειται για το ντοκουμέντο με τον τίτλο «Πληροφοριακό σημείωμα για την πορεία της έρευνας των γεγονότων, που έγιναν στο Βίλνους στις 13 Γενάρη του 1991», που ετοίμασε ο τότε γενικός εισαγγελέας της ΕΣΣΔ, Νικολάι Τρούμπιν, σύμφωνα με το οποίο τα θύματα δολοφονήθηκαν από βολές που ρίχθηκαν από σημεία στα οποία δεν βρίσκονταν ο σοβιετικός στρατός.

«Η δίωξη του Παλέτσκις έγινε κατά πολιτική παραγγελία», σημείωσε ο Β. Ενγκελ, προσθέτοντας πως στη Λιθουανία επιδιώκουν να καταδικάσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των πεποιθήσεων. Μετά την καταδίκη του Παλέτσκις θα ανοίξει ο δρόμος για να στείλουν στη φυλακή όποιον αμφισβητεί την επίσημη αντικομμουνιστική κι αντισοβιετική ερμηνεία των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της μετέπειτα περιόδου.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ