Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Απαγόρευση απεργιών και διαμαρτυριών

Στους 15 επίσημα οι νεκροί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για 150 νεκρούς εργάτες

Με την καταστολή στρατός και αστυνομία προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους απεργούς εργάτες
Με την καταστολή στρατός και αστυνομία προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους απεργούς εργάτες
Εικοσαήμερη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας έως τις 5 Γενάρη του 2012 επέβαλε από τις 17 Δεκέμβρη στην πόλη Ζαναοζέν ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, μετά την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και το στρατό. Με το προεδρικό διάταγμα απαγορεύονται οι απεργίες και οι δημόσιες διαμαρτυρίες, περιορίζεται η ελευθερία κίνησης γύρω από την πόλη Ζαναοζέν, καθώς και η κίνηση από και προς την πόλη, απαγορεύεται ακόμη η λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Η πόλη πλέον στρατοκρατείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος, που επιδιώκει να κόψει κάθε επικοινωνία της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο, για να κρύψει το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της εργατικής τάξης του Καζαχστάν.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων συντάραξαν τη νοτιοδυτική περιοχή του Καζαχστάν για τρεις μέρες. Μετά την αιματηρή καταστολή στην πόλη Ζαναοζέν, όπου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16 Δεκέμβρη, «ημέρα της ανεξαρτησίας του Καζαχστάν», πνίγηκε στο αίμα, το Σάββατο (17/12) οι διαδηλωτές μπλόκαραν τις σιδηροδρομικές γραμμές στο σταθμό Σατπέ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της πόλης Ζαναοζέν.

Με βάση τις επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου της Γενικής Εισαγγελίας του Καζαχστάν, κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων που συνεχίστηκαν τρεις μέρες, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ανεπίσημες πηγές μιλούν για 150 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, που γέμισαν τα νοσοκομεία των πόλεων Ζαναοζέν και Ακάτου.

Στο μεταξύ ο Ναζαρμπάγιεφ στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας υποστήριξε τις ενέργειες της αστυνομίας, δηλώνοντας πως «οι ειδικές δυνάμεις αστυνομίας ενεργούσαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στα πλαίσια του νόμου».

Οι εργαζόμενοι όλων των πετρελαϊκών εταιρειών της περιοχής δε βγήκαν στη δουλειά (17/12) σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εργαζομένους της πόλης Ζαναοζέν.

Η έντονη εργατική διαμαρτυρία στην πόλη Ζαναοζέν ήταν αναμενόμενη, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι της καζαχο-κινεζικής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι» εδώ και 7 μήνες απεργούσαν, απαιτώντας την αύξηση των μισθών και την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, την απελευθέρωση των συντρόφων τους, την απρόσκοπτη λειτουργία των συνδικάτων τους, την ανάκληση των εκατοντάδων εκφοβιστικών απολύσεων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών δεν έφεραν αποτελέσματα και οι εργαζόμενοι άρχισαν να προβάλλουν όχι μόνο τα οικονομικά αιτήματα, αλλά και τα πολιτικά, όπως είναι η παραίτηση του Προέδρου της χώρας και η εθνικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία

Με τίτλο «Σύγκρουση στο Καζαχστάν» !!!! αναφέρεται εντελώς προκλητικά η λεγόμενη Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, η οργάνωση των εργατοπατέρων και της ταξικής συνεργασίας, που έχει στενή συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων όπου ανήκει και η ΓΣΕΕ, στην εν ψυχρώ δολοφονία εργατών στο Καζαχστάν.

Η ΓΓ της, Σάραν Μπάροου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μια τέτοια ακραία κατάσταση έντασης έχει προκαλέσει αναταραχές και απελπισία, πανικό και χάος. Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως και όλες οι μεριές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των συγκρούσεων είναι ο ανοιχτός διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αμέσως για να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία». Αυτοί είναι υποτίθεται οι ...προστάτες των εργατών.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικός κρατούμενος έραψε το στόμα του, καταγγέλλοντας βασανιστήρια(2020-09-10 00:00:00.0)
Απεργία ανθρακωρύχων στο Καζακστάν(2017-12-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν(2015-09-02 00:00:00.0)
Θεμελιακό κριτήριο η στάση των κομμουνιστών απέναντι σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση(2012-01-15 00:00:00.0)
Νέα «φάρσα» με τον Ναζαρμπάγιεφ(2011-04-05 00:00:00.0)
Αστυνομικές επιχειρήσεις στο βορρά...(2003-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ