Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανακίνηση ενδοθρησκευτικής βίας

Πολλά τα θύματα των τυφλών επιθέσεων
Πολλά τα θύματα των τυφλών επιθέσεων
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Αιματηρή ενδοθρησκευτική βία παρατηρείται στο Αφγανιστάν, με τις συχνές επιθέσεις εναντίον σιιτών. Χτες, ημέρα εορτασμού της «Ασούρα» για τους σιίτες και επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο σιιτικά τεμένη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 58 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, και 150 τραυματίστηκαν. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ, με 54 θύματα, ενώ η δεύτερη στην πόλη Μαζάρ - ι - Σαρίφ με τέσσερις νεκρούς.

Τις επιθέσεις καταδίκασε ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ενώ οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους αποποιούνται την ευθύνη, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις έγκλημα εναντίον των μουσουλμάνων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο σενάρια την αποδίδουν είτε σε σεχταριστές, που ενδέχεται να υποκινούνται και από το Πακιστάν, που προσπαθούν να εντείνουν το διχασμό σουνιτών και σιιτών, είτε στους Ταλιμπάν, για λόγους εντυπωσιασμού.

Παράλληλα η αστυνομία, αναφερόμενη σε διαφορετικό περιστατικό στην επαρχία Μπαντακχσάν, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια μάχης αστυνομικών δυνάμεων με Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν αρκετοί αστυνομικοί, ενώ οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι απήγαγαν 30 αστυνομικούς και έκαψαν 20 οχήματα.

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν δείχνει να στοχεύει σε αναθέρμανση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το Ισλαμαμπάντ «χρειάζεται» τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη ένταση με την Ουάσιγκτον, με αφορμή τις δολοφονίες αμάχων από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που ξεσήκωσαν μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ