Τρίτη 29 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ξεδοντιασμένη» η οδοντιατρική φροντίδα

Ο ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει σύμβαση ούτε με έναν οδοντογιατρό!

Καμιά πρόβλεψη για την οδοντιατρική φροντίδα δεν υπάρχει στον Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όταν περίπου το 50% του ελληνικού πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) δεν έχει σχεδόν καμία κάλυψη, ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κι όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει επιδείνωση της στοματικής κατάστασης των Ελλήνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας και Γναθοχειρουργικής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια ραγδαία αύξηση των καρκίνων του στόματος. Πριν από μερικά χρόνια οι καρκίνοι του στόματος ήταν χαρακτηριστικό των ηλικιών πάνω από πενήντα χρόνων ενώ τώρα προσβάλλουν και άτομα 25-40 χρόνων αυξάνοντας τα κρούσματα κατά 6-8%.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ απλώς προβλέπει ανάμεσα στους «παρόχους υπηρεσιών υγείας» και τους οδοντιάτρους. Ομως, στην απόφαση για τον «καθορισμό αμοιβών των με σύμβαση θεραπευτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ» δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος. Ετσι τα ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να καταβάλλουν για οδοντιατρική φροντίδα το 33,98% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Υγείας, καθώς απ' τις δημόσιες δαπάνες Υγείας διατίθεται μόλις το 1,23% για οδοντιατρική φροντίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ