Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2012
Κορυφαίο πολιτικό γεγονός η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ

Οι λαϊκές μάζες δείχνουν εμπιστοσύνη στο Κόμμα, αναγνωρίζουν ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα να το ενισχύσουν πολιτικά και οικονομικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κόντρα στο ρεύμα
Οι λαϊκές μάζες δείχνουν εμπιστοσύνη στο Κόμμα, αναγνωρίζουν ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα να το ενισχύσουν πολιτικά και οικονομικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κόντρα στο ρεύμα
Η χρονιάτικη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός, συνδέεται άμεσα όχι μόνο με το πλατύ άνοιγμα του Κόμματος στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές, αλλά εμπεριέχει και το στοιχείο της έντασης της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης και της στήριξης των οικονομικών του και της πολιτικής του πρότασης.

Ασφαλώς δε μας διαφεύγει το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Ταυτόχρονα, θα ενταθεί και η επίθεση στα οικονομικά του Κόμματος.

Η επίθεση που δεχόμαστε για τα οικονομικά μας έχει ως στόχο να μειώσει το ηθικό ανάστημα του Κόμματος, επιδιώκει να το ταυτίσει με τη σαπίλα και τη διαφθορά του αστικού πολιτικού συστήματος και των αστικών πολιτικών κομμάτων.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις και τα κρούσματα διαφθοράς, την εμπλοκή επώνυμων στελεχών των αστικών πολιτικών κομμάτων κατά τη διερεύνηση σε μίζες και σκάνδαλα, επιχειρείται, στο όνομα της διακίνησης του «μαύρου πολιτικού χρήματος», η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Αυτή η προσπάθεια επιδιώκει την υιοθέτηση της αντίληψης ότι διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων σημαίνει αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο ονομαστική καταβολή, μέσω τραπεζικού συστήματος, της συνδρομής και της εισφοράς των μελών και των φίλων του Κόμματος.

Είναι ολοφάνερος ο στόχος. Στο όνομα δήθεν της πάταξης της πολιτικής διαφθοράς, ο έλεγχος της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

Τα αστικά κόμματα βαφτίζουν ιδιωτική χρηματοδότηση τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών των κομμάτων και επιχειρούν να τις ενοχοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζομένων και να τις θέσουν εκτός νόμου.

Εάν επιβληθεί αυτή η αντίληψη, πολύ περισσότερο αν γίνει νόμος του κράτους, τότε θα υποχρεώνει τα κόμματα να δίνουν στο κράτος τις οργανωτικές τους καταστάσεις, ονοματεπώνυμα μελών και οπαδών, αλλά ακόμα και απλών ενισχυτών. Στην περίπτωση του ΚΚΕ, πρέπει να τονίσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ενισχύει το Κόμμα χωρίς να επιθυμεί τη δημοσιοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο το αστικό κράτος «νομιμοποιεί» την ανάμειξή του στο εσωτερικό και στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, συνδέοντας την αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση με τους όρους λειτουργίας των κομμάτων και καταστατικές προϋποθέσεις που θα θέτει κάθε φορά το αστικό πολιτικό σύστημα.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει διαχρονικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παρέμβαση στη σχέση του με τα μέλη του, τους οπαδούς και τους φίλους του. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παρέμβαση στην εσωτερική του λειτουργία, στη χάραξη της πολιτικής του, στον καθορισμό της στρατηγικής του.

Δε θα διακόψει τη δοκιμασμένη, εδώ και 93 χρόνια, σχέση με τους οπαδούς και τους φίλους του, που κάτω από τις πιο διαφορετικές συνθήκες, ακόμα και σε δίσεκτους καιρούς, ενίσχυαν και συνεχίζουν να ενισχύουν το ΚΚΕ καθημερινά, αλλά και μέσω των ειδικών οικονομικών εξορμήσεων, συμβάλλοντας από το υστέρημά τους.

Το ΚΚΕ στις μόνες αρχές που υπακούει είναι εκείνες που αφορούν τον σκοπό και τους λόγους της ίδρυσής του, για τους οποίους δεν έπαψε να αγωνίζεται και στις πιο δύσκολες συνθήκες και καθορίζονται από το πρόγραμμα και το καταστατικό του. Ολες οι παρεμβάσεις του είναι απολύτως υποταγμένες σε ένα σκοπό, να βοηθήσει την πολιτική και μαζική δράση, την πάλη για την προώθηση της στρατηγικής του, που είναι επεξεργασμένη με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς.

Το ΚΚΕ διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα στο Κόμμα, τις Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου, που εκλέγονται από τα κομματικά Σώματα και όχι από τα καθοδηγητικά όργανα. Σε όλη την κλίμακα του Κόμματος γίνεται έλεγχος και για τα παραστατικά εσόδων και εξόδων, αλλά και για τη σκοπιμότητα των εξόδων σε τακτά διαστήματα.

Υπάρχουν δραστηριότητες στις οποίες πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, όπως είναι οι τακτικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, οι εκλογικές δαπάνες, που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος. Γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, έλεγχος από την αρμόδια εφορία της απόδοσης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ κ.ά.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη δραστηριότητα του Κόμματος για την ημερήσια έκδοση του «Ρ», την έκδοση βιβλίων, την έκδοση πολιτικού, λογοτεχνικού, μαρξιστικού βιβλίου, τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των θέσεών μας μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του «902», έχει γίνει αποδεκτό το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας και αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται μέσω των επιχειρήσεων, που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρείας. Αυτές οι επιχειρήσεις υπόκεινται τακτικά σε πλήρη νομικό, λογιστικό, φορολογικό και ασφαλιστικό έλεγχο.

Το ΚΚΕ, σε όλη την κλίμακα, ασκεί έλεγχο στα στελέχη και μέλη του που είναι εκλεγμένα σε δημόσια αξιώματα. Εκεί που υπάρχει αποζημίωση, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, ως τους δημάρχους, τα συνδικαλιστικά στελέχη, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, ή άλλα μέλη επιτροπών, το καταστατικό ορίζει ότι τα έσοδα που απορρέουν από αυτά τα αξιώματα καταβάλλονται στο Κόμμα ή σε συνδικαλιστικές παρατάξεις ανάλογα με την περίπτωση. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές έχουν ως εισόδημα τον κομματικό μισθό και όταν συνταξιοδοτούνται επίσης δεν εισπράττουν τη βουλευτική τους σύνταξη, αλλά τη σύνταξη του ασφαλιστικού οργανισμού τους, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚΕ ασκεί συγκεκριμένο ατομικό έλεγχο για το πώς μέλη και στελέχη του, εκλεγμένα σε όργανα του κινήματος ή σε θεσμικά όργανα, διαχειρίζονται τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, στο μέτρο της ευθύνης τους. Στις περιπτώσεις που εξακριβώθηκε ότι εκλεγμένα μέλη του δεν άσκησαν σωστά ή με έντιμα μέσα τη διαχείριση, αυτά διαγράφονται και δημοσιοποιείται η διαγραφή τους στον αστικό Τύπο. Διαγράφονται επίσης μέλη ή στελέχη που υποκύπτουν στις πιέσεις της εργοδοσίας. Πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, κατ' εξαίρεση του κανόνα. Η απομάκρυνσή τους συνιστά χαρακτηριστικό των αρχών λειτουργίας και κανόνων που ισχύουν στο ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό της λειτουργίας του ΚΚΕ είναι ότι η ροή των εσόδων διαμορφώνεται κυρίως από τα κάτω, από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης.

Οι Κομματικές Οργανώσεις των Περιοχών, από την καθημερινή οικονομική τους δραστηριότητα, καθώς και από τη χρονιάτικη Οικονομική Εξόρμηση, αποδίδουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό στην ΚΕ για τις πανελλαδικές ανάγκες και κρατούν το μεγαλύτερο μέρος που το διαχειρίζονται για τις δικές τους δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της οικονομικής δραστηριότητας του ΚΚΕ είναι απολύτως ορατά στα παρακάτω:

  • Στο κτίριο της ΚΕ και στα ιδιόκτητα γραφεία πολλών Κομματικών Οργανώσεων, που μας επιτρέπει να μην εξαρτιόμαστε από την αγορά μίσθωσης ακινήτων.
  • Στη λειτουργία κομματικών γραφείων σε κάθε πόλη, κεφαλοχώρι, μεγάλη γειτονιά.
  • Στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του «902».
  • Στην «Τυποεκδοτική», που εξασφαλίζει αυτοδύναμα την έκδοση του «Ριζοσπάστη» και των άλλων εντύπων του Κόμματος.
  • Στον εκδοτικό «Σύγχρονη Εποχή» και την έκδοση πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και λευκωμάτων.
  • Στη λειτουργία του ιδρύματος «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ».
  • Στη λειτουργία του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

Το ΚΚΕ, οι χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, οι νεολαίοι των λαϊκών οικογενειών που βαδίζουν μαζί μας, απέναντι στις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου, ήρθε η ώρα να αντιτάξουμε το αυξανόμενο κύρος και την επιρροή του Κόμματος.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της χρονιάς που διανύουμε, η μαζικότητα των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ, η μαζική μαχητική ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Κόμμα, η μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τα μπλοκ που στήριξε το ΚΚΕ, δείχνουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχουν στο Κόμμα τα λαϊκά στρώματα. Αναγνωρίζουν ότι είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει με συνέπεια την αντιλαϊκή λαίλαπα, εναντιώνεται και ξεσκεπάζει την υποκρισία των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου.

Οι λαϊκές μάζες δείχνουν εμπιστοσύνη στο Κόμμα, αναγνωρίζουν ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα να το ενισχύσουν πολιτικά και οικονομικά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κόντρα στο ρεύμα.

Κόντρα λοιπόν στο ρεύμα, με μια ηθική που απορρέει από την ηθική και τις αξίες της εργατικής τάξης, κοιτάζουμε στα μάτια τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και τους διαβεβαιώνουμε ότι και η ελάχιστη οικονομική συνεισφορά στο ΚΚΕ μετατρέπεται σε καθημερινή δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Οσο ενισχύεται οικονομικά το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή του, τόσο πιο δυνατή γίνεται η φωνή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τόσο πιο κοντά έρχεται η ώρα της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.


Του
Θεοδόση ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ