Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια ανθρώπινη ζωή για 3 μπλούζες

Πόσο μπορεί να κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Στην περίπτωση μιας 32χρονης μάνας που αυτοκτόνησε το περασμένο Σάββατο, τυλίγοντας μια κουβέρτα γύρω από το λαιμό της, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, η ζωή της κοστολογήθηκε για τρία μπλουζάκια. Τοξικοεξαρτημένη, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες με την τετράχρονη κόρη της στην Παραλία της Πάτρας, μπήκε σε κατάστημα στην οδό Αγ. Νικολάου απ' όπου αφαίρεσε τρεις μπλούζες. Που μπορεί να τις ήθελε για να ζεστάνει το παιδί της. Εγινε αντιληπτή, όμως, και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για τα περαιτέρω. Ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία. Προσαγωγή, κράτηση, υποβολή μήνυσης.

Το πρόβλημα της 32χρονης, όμως, δεν ήταν τυπικό. Στερημένη από το δικαίωμα στην απεξάρτηση, κλείστηκε στο κρατητήριο περιμένοντας την εισαγγελική απόφαση για το αν θα την οδηγήσουν στο δικαστικό μέγαρο ή θα την αφήσουν ελεύθερη μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος. Αντί για τον κοινωνικό λειτουργό ή τον υπάλληλο ενός συμβουλευτικού σταθμού, είχε απέναντί της το κατασταλτικό χέρι του κράτους. Στην εποχή του κουτσουρέματος των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών, οι τοξικοεξαρτημένοι οδηγούνται ακόμα περισσότερο στο αδιέξοδο.

Τη στιγμή που οι χρήστες θα πρέπει να οδηγούνται στην επιλογή της απεξάρτησης και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν τόσα θεραπευτικά προγράμματα όσα έχει ανάγκη η χώρα, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τα «στεγνά» προγράμματα σε λουκέτο, όπως τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που δεν μπορούν να επιβιώσουν από την περικοπή κατά 51% του προϋπολογισμού. Παράλληλα, τα κέντρα πρόληψης στραγγαλίζονται οικονομικά, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μετατρέπονται σε ντίλερ κρατικής πρέζας χορηγώντας υποκατάστατα, ενώ η κυβερνητική πολιτική ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ιδιώτες που θα εμπορευματοποιήσουν και αυτόν τον ανθρώπινο πόνο, πουλώντας ακριβά προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.

Αυτή η ανάλγητη «κουβέρτα» ήταν ήδη δεμένη σαν θηλιά στο λαιμό της 32χρονης μάνας. Μιας μάνας που είχε ανάγκη από απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, όπως κάθε τοξικοεξαρτημένος. Πάνω στην απελπισία της αποφάσισε να φύγει από τη ζωή. Πήρε μια κουβέρτα και τύλιξε το βρόχο στο λαιμό της. Ο φύλακας την αντιλήφθηκε, αλλά ήταν αργά. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή.


Γ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε λέξη ούτε δέσμευση για τα σοβαρά προβλήματα(2015-11-04 00:00:00.0)
Το 10% των εργαζομένων μπαίνει σε εργασιακή εφεδρεία(2011-09-21 00:00:00.0)
Προτάσεις για τους κρατούμενους - χρήστες(2008-11-21 00:00:00.0)
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κρατουμένων(2008-11-19 00:00:00.0)
«Δίνουμε τη μάχη σε ό,τι μας πεθαίνει»(2005-06-14 00:00:00.0)
Ο "Νόστος" ...ταξιδεύει στη ζωή(1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ