Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Χωρίς θέρμανση 400 οικογένειες

Οικογένειες που ζουν σε αυτά τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση εδώ και μέρες
Οικογένειες που ζουν σε αυτά τα σπίτια δεν έχουν θέρμανση εδώ και μέρες
Χωρίς θέρμανση ζουν τις τελευταίες 4 μέρες 400 εργατικές οικογένειες στον οικισμό του Ηλιακού Χωριού στην Πεύκη, καθώς - παρά τις δεσμεύσεις του - ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη συντήρηση των πειραματικών ενεργειακών εγκαταστάσεων του οικισμού, δεν έχει στείλει τεχνικούς για να θέσουν σε λειτουργία τις ενεργειακές εγκαταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, περίπου 400 από τις 435 συνολικά οικογένειες του οικισμού, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν μικρά παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, κατάκοιτοι κλπ. να κινδυνέψουν άμεσα όλες αυτές τις ημέρες από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οπως τονίζει ο «Συλλόγος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού», από το καλοκαίρι ακόμα είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΕΚ να σπεύσουν άμεσα για να επιλύσουν το σοβαρό αυτό θέμα. Ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα - όπως υποστηρίζει ο σύλλογος - οι αρμόδιοι παρότι κάθε φορά διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι θα στείλουν τεχνικούς για να θέσουν σε λειτουργία τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, δεν το έκαναν ποτέ. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, τις τελευταίες 15 ημέρες που οι κάτοικοι ζητούσαν - με συνεχείς παρεμβάσεις τους στα γραφεία του ΟΕΚ - να οριστικοποιηθεί το θέμα, η πρόεδρος του Οργανισμού έφτασε στο σημείο να πει στους κατοίκους «κάνετε ό,τι θέλετε, αν δεν σας αρέσουν τα σπίτια, φύγετε» (!) ενώ - όπως προσθέτει - και ο διευθυντής του Οργανισμού - σε τηλεφωνική επικοινωνία - ανέφερε ότι «κακώς ο ΟΕΚ βρίσκεται στα ενεργειακά του οικισμού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 7 εργαζόμενους (ηλεκτρολόγοι - υδραυλικοί κλπ.) που είχαν την επίβλεψη των ενεργειακών εγκαταστάσεων, μόνο ένας - κι αυτός υδραυλικός - παραμένει στη θέση του, καθώς το περασμένο καλοκαίρι τρεις από αυτούς απολύθηκαν (σ.σ. εργάζονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και δύο συνταξιοδοτήθηκαν. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, να μη γίνεται - όπως θα έπρεπε - η απαραίτητη συντήρηση των πειραματικών ενεργειακών εγκαταστάσεων και τελικά να μην μπει σε λειτουργία η χειμερινή θέρμανση.

Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος του «Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού», «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ σοβαρό και δεν είναι το μοναδικό. Είμαστε όμηροι στα σπίτια μας καθώς αν δεν πάρουμε στα χέρια μας τα οριστικά παραχωρητήρια των διαμερισμάτων - περιμένουμε 22 χρόνια τώρα - δεν έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, ούτε σε έκτακτη ανάγκη, όπως είναι αυτή τώρα. Την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων έχει αποκλειστικά ο ΟΕΚ. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εκτός από τη θέρμανση, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο ζεστό νερό καθώς οι εγκαταστάσεις έχουν σκουριάσει, αλλά και στους αποχετευτικούς αγωγούς καθώς λείπουν ολόκληρα τμήματα αυτών, με συνέπεια να υπάρχουν εμφράξεις στο δίκτυο της αποχέτευσης και βοθρολύμματα στις γειτονιές, ιδιαίτερα μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα».

  • Ο «Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού» την Κυριακή 20/11/2011 στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» καλεί σε συγκέντρωση όλους τους κατοίκους προκειμένου να οργανώσουν τη δράση τους μπροστά σε όλα τα προβλήματα που βιώνουν, με άμεσο θέμα αυτό της θέρμανσης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ