Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κατηγορηματικό ρωσο-κινεζικό «όχι» σε νέες κυρώσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ.-

Νέες κυρώσεις απεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος του Ιράν, υπό την πίεση Βρετανίας και Γαλλίας που επιμένουν ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί σοβαρή ένδειξη για το στρατιωτικό του χαρακτήρα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τεχεράνη έχει «προχωρήσει σε ηλεκτρονικό σχεδιασμό πυρηνικών κεφαλών» αλλά και ότι υπάρχουν στοιχεία που ενισχύουν «την εντύπωση ότι πρόκειται για στρατιωτικού χαρακτήρα πρόγραμμα». Σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, μια πρώτη συζήτηση για τις κυρώσεις αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αλλά δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις πριν, πιθανότατα, την 1η Δεκεμβρίου.

Καθώς η ένταση αυξάνεται σταδιακά, ΗΠΑ και Ισραήλ, που, εκ των προτέρων, καλλιεργούσαν «πολεμικό» κλίμα (με την Ουάσιγκτον να μην αποκλείει «κανένα ενδεχόμενο αντίδρασης» και το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, να συζητά σχεδόν ανοιχτά το ενδεχόμενο μονομερούς πλήγματος) έχουν αποφύγει τα πολλά σχόλια επιλέγοντας, μάλλον, τις κινήσεις παρασκηνίου και τηρώντας στάση αναμονής. Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους συνεχίζει ν' αντιδρά η Μόσχα αλλά και το Πεκίνο.

Χθες, διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα και, αφού συζήτησαν το θέμα, κατέληξαν από κοινού σε ανακοίνωση ότι «τάσσονται κατηγορηματικά ενάντια στην επιβολή νέων κυρώσεων διότι δε θα έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα». Μία μέρα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκτιμήσει ότι η επιβολή επιπλέον κυρώσεων «δίνει την εντύπωση ότι θέτει ως στόχο πλέον την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν».

Ενα επιπλέον στοιχείο, που πιθανώς να προκαλεί περαιτέρω εκνευρισμό στη Μόσχα, είναι η φημολογία περί εμπλοκής Ρώσου επιστήμονα στο «στρατιωτικό σκέλος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη δημοσίευμα της ρωσικής «Κομερσάντ», υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον 76χρονο Βιατσεσλάβ Ντανιλένκο, ο οποίος από τη δεκαετία του '50 μέχρι το 1991, εργάστηκε στον πυρηνικό σταθμό «Τσελιαμπινσκ-70», και στη συνέχεια στην ουκρανική ιδιωτική εταιρία «Αλίτ».

Η όλη ιστορία ξεκινά από την αναφορά της έκθεσης της ΔΕΑΕ στη «συμμετοχή ενός ξένου ειδικού στις, συγκεκριμένης κατεύθυνσης, έρευνες της Τεχεράνης». Ο ίδιος ο Ντανινλένκο, πάντως, ο οποίος φέρεται να μίλησε στην «Κομερσάντ», δηλώνει ότι δεν είναι καν πυρηνικός επιστήμονας και ότι η ειδικότητά του αφορά σε μια διαδικασία πρόκλησης αλυσίδας πυρηνικών μικρών αντιδράσεων για την κατασκευή «νανοδιαμαντιών» που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Στη Μόσχα, χτες, βρέθηκε και ο αναπληρωτής γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας, που φέρεται να διαπραγματεύεται με τη ρωσική ηγεσία την αγορά αντιδραστήρων. Ο Αλί Μπακερί προειδοποίησε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης ισραηλινής επίθεσης, ότι «το σιωνιστικό καθεστώς έχει πολλά αδύναμα σημεία, και αν κάνει αυτό το λάθος, θα προκύψει θέμα συνέχισης της ύπαρξής του, και όχι απλώς θέμα νομιμότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ