Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις ΗΠΑ στον Αραβικό Σύνδεσμο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Κλίμα» καλλιεργεί η αμερικανική διπλωματία, επιδιώκοντας, προφανώς, να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης, για το Σάββατο, έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στη Συρία, όπου θα εξεταστούν τρόποι αντίδρασης σε αυτό που αραβικές πηγές χαρακτήριζαν «μη υλοποίηση από τη Δαμασκό των δεσμεύσεων που ανέλαβε συναινώντας στο σχέδιο αποκλιμάκωσης του Συνδέσμου την περασμένη βδομάδα». Ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών - μελών του Συνδέσμου συνεχίζονται με τις, μεταξύ τους, διαφωνίες να παραμένουν αρκετά σημαντικές, ο Τζέφρι Φέλτμαν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «πολλά αραβικά κράτη συμφωνούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία, και είναι έτοιμα να του προσφέρουν καταφύγιο».

Ο Φέλτμαν δεν έγινε σαφές σε ποιες χώρες αναφέρεται. Είναι, όμως, γεγονός ότι οι ηγεσίες ορισμένων εμιράτων και χωρών του Κόλπου πιέζουν για λήψη σκληρότερης στάσης απέναντι στη Δαμασκό. Η συριακή ηγεσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη βδομάδα είχε δεσμευτεί να απομακρύνει το στρατό από τους δρόμους, να τερματίσει την καταστολή των διαδηλώσεων, να απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους, και ν' αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, που κλήθηκε, επίσης, να τερματίσει τις διαδηλώσεις.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω, αφού είναι ξεκάθαρο ότι οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και δυνάμεις στη Συρία δε συντάσσονται σε ενιαίο μέτωπο και έχουν μεγάλες διαφορές και διαφωνίες μεταξύ τους, ενώ πολλές φορές βγαίνουν στους δρόμους ένοπλες συμμορίες. Χτες, αντικαθεστωτικές πηγές, από το εσωτερικό της χώρας, υποστήριζαν ότι στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Χάμα και Χομς σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, αλλά και ότι στις περιοχές Ντούμα και Σάμπκα της Δαμασκού έγιναν περισσότερες από 50 συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ