Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί ... εξοικονόμησης

Από τη μια η εξοικονόμηση ενέργειας και από την άλλη η... ηλεκτροκίνηση. Η κυβέρνηση εκθειάζει τα πλεονεκτήματα της λεγόμενης εξοικονόμησης και ετοιμάζεται να μας την επιβάλει με το στανιό. Γιατί η ενέργεια που δεν καταναλώνεται είναι η πιο φτηνή ενέργεια, λένε. Αλλά αυτό που εννοούν, είναι ότι θα κάνουν τόσο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, που και τα «λεφτά τους» θα βγάζουν και την επιπλέον ηλεκτροπαραγωγή θα τη διοχετεύουν εκεί που θα μπορούν να βγάλουν ακόμη περισσότερα. Χαμένα θα είναι τα φτωχά νοικοκυριά, πάρα πολλά πλέον, που θα αναγκαστούν να περιορίσουν ασφυκτικά τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πολλά δε θα τα καταφέρουν.

***

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί με ενθουσιασμό τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών, που, σε συνεργασία με τις ενεργειακές εταιρείες, έχουν συνεννοηθεί εδώ και πολύ καιρό, για να σπρώξουν στην αγορά νέα προϊόντα. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα αποκτήσουν σταδιακά ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο άμεσο μέλλον σημαντικές επιβαρύνσεις - θα εξαρτηθεί από τα παραγωγικά σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών - για τα συμβατικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, προκειμένου να σπρωχτεί ο κόσμος στα νέα οχήματα.

***

Γι' αυτό θέλουν την «εξοικονόμηση». Για να πουλάνε οι επιχειρήσεις ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα και να μοσχοπουλάνε το υπόλοιπο της παραγωγής τους. Ταυτόχρονα, νέοι καυστήρες, κουφώματα, μονωτικά υλικά, θα διατεθούν σε όσους «τα έχουν», ενώ θα τα τοποθετούν εργάτες και μικροί επαγγελματίες για ένα κομμάτι ψωμί, με τις μεγάλες βιομηχανίες να θησαυρίζουν.

Ετσι γίνονται τα λεφτά. Με επιχειρηματικά κόλπα, συνεννοήσεις και «μεγάλες ιδέες» που κρύβουν τα μεγάλα κόλπα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού.


Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ