Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ξανά στις ταξικές δυνάμεις η διοίκηση

Στις 29 και 30 Οκτώβρη έγινε το 7ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ. Στο «τιμόνι» οι ταξικές δυνάμεις. Υπονόμευσαν τις διαδικασίες του Συνεδρίου ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (Συνασπισμός)

Από το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ
Από το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ
Στο «τιμόνι» της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) παραμένουν οι ταξικές δυνάμεις μετά την ολοκλήρωση του 7ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Οκτώβρη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Από το Συνέδριο εκλέχθηκε νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (τρεις αντιπρόσωποι, όσοι και το 2008, όλοι με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας»). Επιβεβαιώνοντας τον ταξικό τους προσανατολισμό, μέσα απ' τις διαδικασίες του Συνεδρίου, οι εργάτες του κλάδου βγήκαν πιο δυνατοί και με μεγαλύτερη εμπειρία, έτοιμοι για τους αυριανούς μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης. Από την άλλη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΠ (Συνασπισμός) επιβεβαίωσαν κι αυτές, από την πλευρά τους, τον υπονομευτικό τους ρόλο, αφού αρνήθηκαν τη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους στο Συνέδριο.

Με κεντρικό σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», στο Συνέδριο συμμετείχαν 45 (απ' τους συνολικά 70) αντιπρόσωποι από τα 22 επιχειρησιακά σωματεία της χώρας. Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος - καταγγελίας για τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του συνδικαλιστή Δημήτρη Κοτζαρίδη και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Συμβιβασμός ή σύγκρουση


Την εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας διάβασε ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Βασίλης Σταμούλης. Τόνισε πως «το δίλημμα που τίθεται πιο επιτακτικά σε κάθε εργάτη και εργάτρια είναι συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα ή σύγκρουση και αντεπίθεση». Στο τρίχρονο που πέρασε από το 6ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ, επισημάνθηκε, συνεχίστηκαν οι αρνητικές εξελίξεις στους κλάδους, εξαιτίας του ακολουθούμενου δρόμου ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια. Ενδεικτικά, στον όμιλο της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» έχουν ολοκληρωτικά απαξιωθεί οι παραγωγικές δυνάμεις. Σε Βόρεια Ελλάδα και Λάρισα έκλεισαν πάνω από δέκα εργοστάσια, ενώ σε άλλες επιχειρήσεις (π.χ. «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» κλπ.) εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα με εκ περιτροπής εργασία, αλλαγή εργασιακών σχέσεων κ.ά. Σε όλα αυτά, καταλυτικός, για την υλοποίηση των σχεδίων της εργοδοσίας, ήταν ο ρόλος των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού και του δέρματος να αναπτυχθούν και να καλύπτουν επαρκώς με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα τον πληθυσμό της χώρας, αν αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος του λαού, χωρίς τη δράση και την παρουσία των μονοπωλίων.

Από την άλλη, η διοίκηση της Ομοσπονδίας έδωσε σκληρές μάχες όλη αυτήν την περίοδο ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στις απολύσεις, για την καταβολή δεδουλευμένων κλπ. «Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν αποτελούν μεγάλη παρακαθήκη και δείχνουν το δρόμο», επισημάνθηκε. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η ταξική ενότητα και συσπείρωση, ώστε η πάλη να αντιστοιχηθεί με το μέγεθος της επίθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε: «Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να αναπτύξουν δράση για κάθε πρόβλημα που αφορά την εργατική, λαϊκή οικογένεια, να μετατραπούν σε φρούρια υπεράσπισης της ζωής και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Κάθε εργαζόμενος στους κλάδους μας να πάρει θέση μάχης στον ταξικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

Συζήτηση και εμπειρία απ' όλη τη χώρα

Στη διάρκεια των δύο ημερών του Συνεδρίου αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός για την καλύτερη απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα. Μίλησαν αντιπρόσωποι των εργαζομένων από Λάρισα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Σιάτιστα κλπ. Ξεχωριστή εμπειρία μεταφέρθηκε για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ, για τις εξελίξεις στον κλάδο των γουνεργατών, για μεγάλα εργοστάσια του κλάδου στην Αθήνα, όπως η μάχη που δόθηκε στην υποδηματοποιία «ELITE» κλπ. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για την ανεργία που «τσακίζει κόκαλα», αλλά και την κοινή δράση που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών στον κλάδο.

Στο Συνέδριο εγκρίθηκε ψήφισμα - κάλεσμα για γενικευμένη οργανωμένη άρνηση πληρωμής των εξοντωτικών χαρατσιών, για την «ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση», για την «ταξική συσπείρωση, κλιμάκωση και αντεπίθεση», για την «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» και τον «ΕΟΜΜΕΧ».

Το 7ο Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει το Σάββατο το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ(2014-10-23 00:00:00.0)
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα(2011-01-12 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα για τους άνεργους μετανάστες(2010-09-15 00:00:00.0)
Πλούσια τα διδάγματα από τη συσσωρευμένη πείρα(2010-06-17 00:00:00.0)
Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες(2008-11-01 00:00:00.0)
Ομόφωνα στην απεργία(2005-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ