Σάββατο 15 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη εξουσία για διεθνείς συμφωνίες υπέρ του λαού

Αποψη από τη χθεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χθεσινή συγκέντρωση
-- Μήπως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να αρχίσει να ξαναστρέφει το βλέμμα της προς τη Ρωσία;

-- Καταρχήν, να πω το εξής πράγμα. Η Ελλάδα, όπως τη βλέπουμε εμείς, του σοσιαλισμού, στις διεθνείς της σχέσεις θα πρέπει να αξιοποιήσει και τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες. Καταρχήν, να έχει σχέσεις με άλλες σοσιαλιστικές χώρες -αν υπάρχουν- ή τέλος πάντων με χώρες με έναν προσανατολισμό καλό. Δεν είναι κακό να αξιοποιείς τις αντιθέσεις. Πρόσεξε όμως. Η Ρωσία παίζει γερά εδώ στην περιοχή, και η Κίνα και η Ινδία... Που σημαίνει ότι στην περιοχή και ειδικά εδώ κοντά σας, πόσες δυνάμεις έχουν πέσει πάνω και κονταροχτυπιούνται; Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτό το κουβάρι.

Για παράδειγμα, εμείς είπαμε ότι το έργο που έγινε για να έρθει το φυσικό αέριο με τον αγωγό και το πετρέλαιο κλπ (σ.σ. Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) ως έργο θα το κάναμε κι εμείς, γιατί σε συμφέρει από το έδαφος, είναι και πιο φθηνό, δεν περνάει και θάλασσες και ωκεανούς. Διαφωνήσαμε, βεβαίως, γιατί το έργο αυτό το πήραν ιδιώτες, δεν το πήρε το κράτος, ας πούμε. Διαφωνήσαμε ποιος χειριζόταν το έργο. Τότε και σε δημόσια ανακοίνωση είπαμε στην κυβέρνηση, αφού διαφωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη, είπαμε ότι το έργο είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, όμως τώρα εμπλέκεσαι μέσα σε ανταγωνισμούς. Αντέχεις να τα βγάλεις πέρα; Ε, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άντεξε.

Κι έτσι θα 'ναι και με την ελληνική κυβέρνηση. Θα κάνει τη συμφωνία με τη Ρωσία, θα τρώει μια κλωτσιά από τις ΗΠΑ, θα τρέχει και στις ΗΠΑ κάτι να συμφωνήσει, μετά θα τρέχει κι από την ΕΕ κάτι να συμφωνήσει και επομένως δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει και αυτούς τους ανταγωνισμούς και με αυτές τις χώρες επ' ωφελεία του λαού και της φιλολαϊκής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Για δείτε με τους εξοπλισμούς. Εμείς λέγαμε πάντα σαν Κόμμα, διαφοροποίηση των πηγών των εξοπλισμών. Δηλαδή, αφού δεν μπορείς να έχεις εσύ αυτάρκεια στα εξοπλιστικά προγράμματα, να παίρνεις αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα και όχι επιθετικά από διάφορες χώρες, να μη γίνεσαι έρμαιο της μιας και της άλλης. Αυτή τη διαφοροποίηση των πηγών του εξοπλισμού την έκανε η κυβέρνηση Σημίτη και τη συνέχισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Με ποια κατεύθυνση όμως; Να δώσω κάτι στους Γερμανούς, να δώσω κάτι στους Αμερικανούς και είναι μέσα σε ένα χορό εκβιασμών, μην πάρεις από τη «Ζήμενς», πάρε από μένα, γιατί σε εκβιάζω, σε απειλώ... Καταλάβατε; Παλικαρίσια και έξυπνα μπορεί να το χειριστεί μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει εξάρτηση, δεν συμβιβάζεται, δεν είναι σύμμαχος των ιμπεριαλιστών. Αλλά κάνει οικονομικές συμφωνίες με κριτήριο το όφελος, έστω το αμοιβαίο.

Επομένως η λύση που προτείνεται, της Ρωσίας - ακούω μερικούς που το λένε - δεν μπαίνει μέσα σε μια σωστή πολιτική της θέσης μας στα διεθνή πράγματα, αλλά είναι και αυτό ένα πρόσθετο στοιχείο εγκλωβισμού. Γι' αυτό πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της εξουσίας στην Ελλάδα. Κι εν πάση περιπτώσει, πολλοί λένε «η Ρωσία, η Ρωσία...» και έχουν την ανάμνηση της Σοβιετικής Ενωσης. Η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.

-- Θα γίνει όμως ευρασιατική ένωση...

-- Ναι, κοίταξε να δεις, μπορούν να έρθουν στο μέλλον. Εμείς το λέμε ότι θα έχουμε φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, έξοδος χωρών από την ΕΕ θα γίνει. Αλλες θα φύγουν μόνες τους, άλλες θα τις διώξουν. Κι αν θέλεις, και με αυτό το αδυνάτισμα της ΕΕ μπορεί να γίνουν άλλες συμμαχίες με τη Ρωσία ή δεν ξέρω τι. Τα σενάρια είναι ανοιχτά, δεν δεσμευόμαστε σε ένα. Αλλά αυτές οι τάσεις θα υπάρχουν. Οταν η ΕΕ τρίζει αυτό το οικοδόμημα, γιατί να μην το αξιοποιήσεις και να σηκωθείς να φύγεις με απόφαση του λαού; Γιατί ότι θα σε διώξουν είναι επίσης πιθανό και τότε στην Ελλάδα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν στην εξουσία είναι οι ίδιες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ