Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Μπάσιμο» της Ρωσίας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέες κατηγορίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού σε «αδιέξοδο», με αφορμή τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαπέλυσε χτες ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος σε θέματα ΕΕ, Ε. Μπαγίς, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να «θορυβηθούν» από τη συγκεκριμένη «προσπάθεια» των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα, ζητά από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς τους Ελληνοκύπριους να άρουν το βέτο που έχουν ασκήσει στο κεφάλαιο της ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των τουρκικών αντιδράσεων, όσον αφορά τις κυπριακές έρευνες, που έχουν ανατεθεί στην αμερικανο-ισραηλινή «Noble Energy», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τ. Γιλντίζ, ανέφερε ότι η Αγκυρα ενδέχεται να δώσει βάρος στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα για τα πετρέλαια, προσθέτοντας ότι η αποστολή του «Πίρι Ρέις» στην περιοχή είχε στόχο να αξιοποιήσει την παράνομη συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Το θέμα της «συμφωνίας» Τουρκίας - ψευδοκράτους συζητήθηκε χτες και στη «βουλή» του κατοχικού κράτους στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνεται εμφανώς πλέον το ρωσικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ενεργειακό παιχνίδι στη Μεσόγειο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα εισέρχεται στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ρωσικές εταιρείες δείχνουν ήδη έντονο ενδιαφέρον, με πληροφορίες να αναφέρονται και σε συμφωνία συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Οικονομικοί αναλυτές συνδέουν τα ρωσικά συμφέροντα σε ό,τι αφορά την ενέργεια και με το δάνειο που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Μόσχα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ