Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΟΑΠ: «Καμία διαπραγμάτευση υπό τις παρούσες συνθήκες»

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._

«Δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό τις παρούσες συνθήκες, ούτε ν' ανταποκριθούμε στην πρόταση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου - ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία. Γι' αυτό θα επιμείνουμε στην διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουμε στον ΟΗΕ». Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, ξεκαθαρίζοντας την παλαιστινιακή θέση, ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ΓΓ της ΟΑΠ. Οι δηλώσεις του Ράμπο έγιναν μετά το πέρας συνάντησης του Προέδρου Αμπάς με τους Παλαιστίνιους διαπραγματευτές, με εκπροσώπους της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της παράταξής του, της «Φατάχ».

Η πρόταση του Κουαρτέτου έγινε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό του αφού ο Αμπάς κατέθεσε το επίσημο αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος στον ΓΓ του ΟΗΕ, την περασμένη Παρασκευή. Προβλέπει την πραγματοποίηση άμεσα ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών για την κατάληξη ημερήσιας διάταξης, την παρουσίαση εκατέρωθεν προτάσεων για τα σύνορα και για την ασφάλεια εντός τριμήνου και ολοκλήρωση της διαδικασίας με τελική συμφωνία στα τέλη του 2012. Αν και η πρόταση δεν προβλέπει την ύπαρξη προϋποθέσεων για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, όπως το «πάγωμα» των εποικισμών και η αναγνώριση των συνόρων του '67 ως εκκίνηση της όποιας διαπραγμάτευσης που ζητούν οι Παλαιστίνιοι, αναφέρει ως πλαίσιο των διαβουλεύσεων σειρά αποφάσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ουσιαστικά επικρίνουν το Ισραήλ ακριβώς γι' αυτά που οι Παλαιστίνιοι θέτουν ως όρους.

Εντούτοις, προκειμένου «να διευκολύνει» την επανέναρξη του διαλόγου, το Κουαρτέτο φερόταν διατεθειμένο να μην υπενθυμίσει μετ' επιτάσεως τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει επισήμως στην πρόταση αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζονταν «θετικά» ζητώντας, όμως, ακόμη και σε αυτήν την εκδοχή «αλλαγές γιατί το χρονοδιάγραμμα δεν βοηθά». Επιπλέον, πριν από δύο μέρες ανακοινώθηκε προκλητικά η έγκριση ανέγερσης άλλων 1.100 κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Μετά και από τη χθεσινή ανακοίνωση από την ΟΑΠ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι δήλωνε ότι έχουν διασφαλιστεί οκτώ ψήφοι (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Λίβανος, Ν. Αφρική, και πιθανότατα Νιγηρία και Γκαμπόν) υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και γίνονται διαβουλεύσεις με άλλες δύο χώρες (Βοσνία, Κολομβία). Προς το παρόν, το αίτημα διαβιβάστηκε μετά από μια δίλεπτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Επιτροπή Εντάξεων, η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα, για να μελετήσει το φάκελο που κατέθεσε ο Αμπάς. Η προβλεπόμενη διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι, μπορεί να κρατήσει πολλές βδομάδες.

Για το παλαιστινιακό αίτημα συνεδρίασε, χθες, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο υποκριτικά αποφάνθηκε ότι το παλαιστινιακό αίτημα για «κράτος είναι απολύτως νόμιμο» σημειώνοντας ότι «η αναγνώριση της κρατικής υπόστασης του παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να προκύψει από διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ ν' αντιμετωπίσουν ενωμένα το ζήτημα». Το ψήφισμα καταψήφισε το ΚΚΕ γιατί κινείται στην γραμμή της εξίσωσης του θύτη (Ισραήλ) με το θύμα (παλαιστινιακός λαός).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ