Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ_ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα κόντρα στον ΟΗΕ για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ._ Σε αδιέξοδο κατέληξε και η χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αυξημένη ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς για μία ακόμη φορά δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες και Ρωσία αντάλλαξαν «πυρά» σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την αυξημένη ανησυχία της Μόσχας για τον πυροβολισμό και τραυματισμό (την περασμένη Τρίτη) Σέρβων αμάχων από σφαίρες Γερμανών στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) καλώντας ΝΑΤΟ και ΕΕ «να σεβαστούν την αρχή της ουδετερότητας» που απαιτεί η εντολή που τους έχει ανατεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αξιωματούχοι μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας υποστήριξαν ότι οι αποστολές ΚFOR (του ΝΑΤΟ) και EULEX (της ΕΕ) ενεργούν σύμφωνα με την αποστολή που τους έχει ανατεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι τα όποια προβλήματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λυθούν «μέσω διαλόγου». Ισχυρίστηκαν επιπροσθέτως ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι η επίθεση ΝΑΤΟικών στρατιωτών κατά Σέρβων αμάχων προκλήθηκε από «Σέρβους εξτρεμιστές»...

Πριν την κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκαν στη Ν.Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές μετέδωσαν ότι στη ρωσική πλευρά παραδόθηκε πλήρες υλικό με πληροφορίες για την κατάσταση στο βόρειο Κόσσοβο, συμπεριλαμβανομένων και των πυρομαχικών που χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες της KFOR στο επεισόδιο στη διάβαση Γιάρινιε.

Στο μεταξύ, αργότερα χτες το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι προέβλεψε ως «αναπόφευκτη» τη διάλυση των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει οι Σέρβοι στα διοικητικά σύνορα βορείου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ισχυριζόμενος ότι οι όποιες ενέργειες θα γίνουν «σε συνεννόηση και σε συντονισμό» με τις εκεί αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παράλληλα, ο Γερμανός στρατιωτικός αξιωματούχος της KFOR Ερχαρντ Ντρεβς, προέβλεψε νέο κύκλο ακόμη μεγαλύτερης έντασης στην περιοχή μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι ότι θα στείλει το προσεχές διάστημα Αλβανούς δικαστές προκειμένου να στελεχώσουν δικαστήρια στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. «Οι Σέρβοι δεν θα αποδεχθούν τους Αλβανούς δικαστές στο βόρειο Κόσσοβο, όπως ανήγγειλε την Τρίτη ο Θάτσι», δήλωσε, σημειώνοντας ότι τότε «ενδέχεται να δημιουργηθούν πολύ σοβαρότερες αναταραχές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ