Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση του παλαιστινιακού αιτήματος ανεξαρτησίας

NEA ΥΟΡΚΗ.--

Οργασμός πιέσεων και διαβουλεύσεων χαρακτήριζε τις τελευταίες ώρες πριν την κατάθεση από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του αιτήματος μονομερούς αναγνώρισης ανεξαρτησίας. Οι τελευταίες πληροφορίες έφεραν τον Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, να επιμένει στην κατάθεση του αιτήματος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δε σημαίνει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αλλά είναι μοναδική λύση για να υπερσκελιστεί η ισραηλινή αδιαλλαξία.

Της συνάντησης του Αμπάς με τον Ομπάμα δεν προηγήθηκαν ούτε ακολούθησαν δηλώσεις από τους δύο άνδρες. Συνεργάτες τους υποστήριζαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διατύπωσε, πάλι, την άποψη ότι «δεν υπάρχουν λύσεις με διακηρύξεις» και ότι «χρειάζονται νέες διαπραγματεύσεις καθώς δεν υφίσταται σύντομος δρόμος προς την ειρήνη». Επίσης, ξεκαθάρισε και επισήμως στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ «εφόσον το ζήτημα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα το μπλοκάρουν ασκώντας βέτο». Ο Αμπάς, από την άλλη, εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η παλαιστινιακή πλευρά επιμένει να καταθέσει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήνοντας ανοιχτό το τι θα πράξει στη συνέχεια, δηλαδή αν θα προχωρήσει και σε ανάλογο αίτημα προς τη Γενική Συνέλευση ή οτιδήποτε άλλο.

Η ισραηλινή πλευρά δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν δήλωνε «πολύ ευχαριστημένος» και η πλειοψηφία των ισραηλινών ΜΜΕ μιλούσε για «φιλο-ισραηλινή» ομιλία Ομπάμα, «που υιοθέτησε όλα τα ισραηλινά επιχειρήματα».

Υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος ξεκαθάρισαν ότι θα ταχθούν η Νότια Αφρική (καλώντας και τις άλλες χώρες της Αφρικανικής Ενωσης να πράξουν το ίδιο), η Βραζιλία και ο Λίβανος. Και οι τρεις χώρες είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Σουλεϊμάν έσπευσε να διευκρινίσει ότι υιοθέτηση του αιτήματος δε σημαίνει λύση όλων των ζητημάτων σχετικά με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού που θα παραμένουν υπό τη σκέπη του ΟΗΕ και θα πρέπει να επιλυθούν, «αλλά είναι μια αρχή». Υπέρ της «επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» χωρίς «τετελεσμένα στο έδαφος» τάχθηκε, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας γενικά την αρχή περί ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67 δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Επαφές χωρίς αποτέλεσμα

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις επαφές μεταξύ των μελών του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ), χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κάποιου είδους κοινά αποδεκτή θέση που θα μπορούσε να προταθεί ως «μέση λύση», ενώ εξίσου ασαφές είναι το ποια θα είναι τελικά η θέση της ΕΕ. Η δυστοκία αυτή, εξαιτίας των αντικρουόμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, γίνεται προσπάθεια να «καλυφθεί» από την «μεσοβέζικη» πρόταση που κατέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος και προβλέπει αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «παρατηρητή» από τη Γενική Συνέλευση, άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφωνία για τα σύνορα εντός έξι μηνών και τελική συμφωνία σε ένα χρόνο.

Ενώ συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι πιέσεις (ενδεικτικό είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει επίσης να συναντήσει χωριστά τους Αμπάς και Νετανιάχου), ο ΓΓ του ΟΗΕ καλούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να υπάρξει αυτοσυγκράτηση ό,τι και αν γίνει». Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί εδώ και μέρες σε συναγερμό. Εφεδροι έχουν κληθεί και αναπτυχθεί στη Δ. Οχθη, έποικοι έχουν εκπαιδευτεί σε «καταστολή διαδηλώσεων» ακόμη και με αληθινά πυρά και σε γενικές γραμμές έχει στηθεί κλίμα πολέμου. Χτες, οι Παλαιστίνιοι, κατά χιλιάδες, διαδήλωσαν και πάλι υπέρ του αιτήματος και εκδήλωσαν την οργή τους για την αμερικανική πολιτική, με τα πυρά να συγκεντρώνει ο «υποκριτής» Ομπάμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις Αμπάς για ψήφιση του σχεδίου απόφασης στον ΟΗΕ(2014-12-24 00:00:00.0)
Τερματισμό της ισραηλινής κατοχής το 2016 ζητούν οι Παλαιστίνιοι(2014-10-02 00:00:00.0)
Ευθύνες και στις δύο πλευρές ρίχνει ο Ομπάμα(2014-04-26 00:00:00.0)
Πιέζουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη για «δύσκολες αποφάσεις»(2014-03-18 00:00:00.0)
«Κόκκινες γραμμές» από τους Παλαιστίνιους(2014-03-08 00:00:00.0)
Απειλές από το Ισραήλ(2011-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ