Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα Υόρκη: Η μητρόπολη των φτωχών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εκατομμύρια οικογένειες, ειδικά νέων εργαζόμενων γονιών, που πλήττονται δριμύτατα από την κρίση, την ανεργία, το πρόβλημα στέγασης και τα χρέη προς τις τράπεζες - σπουδαστικά, στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ. - βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Census Bureau), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συνολικά, η φτώχεια που πλήττει τα νέα νοικοκυριά (με επικεφαλής γονέα κάτω των 30 ετών) κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε, αφού κατέγραψε άνοδο 12% την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 37% το 2010. Παράλληλα, το ποσοστό της φτώχειας στους κάτω των 18 αυξήθηκε μέσα σε ένα μόνον έτος κατά 2,9% και έφτασε το 30%.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νέα Υόρκη, όπου ένας στους πέντε κατοίκους ζει σε συνθήκες φτώχειας. Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2009 έως το 2010, άλλοι 75.000 κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης οδηγήθηκαν στη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού και να ξεπεράσει τους 1,6 εκατ. κατοίκους ή το 20,1% του επίσημου πληθυσμού, το μεγαλύτερο από το 2000. Στη Νέα Υόρκη, το 20% των κατοίκων έχει κατά μέσο όρο εισόδημα 371.754 δολάρια το χρόνο, ενώ άλλο ένα 20% βρίσκεται στον ...πάτο με μέσο εισόδημα 9.845 δολάρια το χρόνο.

Προφανώς, τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δραματικά, καθώς πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων «χωρίς χαρτιά» ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί τις τεράστιες μάζες των κακοπληρωμένων «υπηρετών» των πλουσίων της πόλης. Στην κομητεία του Μανχάταν, με ιλιγγιώδη ενοίκια και τρομακτικό κόστος ζωής, καταγράφονται και οι μεγαλύτερες διαφορές στα εισοδήματα όχι μόνο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτά επισήμως. Αποτέλεσμα: Ολο και περισσότεροι Νεοϋορκέζοι εξαρτώνται από την Πρόνοια για να ζήσουν και 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης - αριθμός ρεκόρ - εξαρτά την επιβίωσή του από τα κουπόνια τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ