Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Συντεταγμένα κλιμακώνουν τον πόλεμο

Συνεννοήσεις για την ελεγχόμενη χρεοκοπία στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί

Συμβιβασμούς που συμφέρουν τα δικά τους μονοπώλια επιδιώκουν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, στη διαδικασία της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου

Eurokinissi

Συμβιβασμούς που συμφέρουν τα δικά τους μονοπώλια επιδιώκουν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, στη διαδικασία της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου
Την ώρα που κορυφώνονται οι συνεννοήσεις για να γίνει με συντεταγμένο τρόπο η χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσα σε κλίμα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κυβέρνηση και ΕΕ επιτείνουν την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού.

Τις αποφάσεις για κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των λαϊκών στρωμάτων μετέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ν. Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλ. Μόσιαλο, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφέστατες διαβεβαιώσεις στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καθώς και για την επιτάχυνση της εφαρμογής των σκληρών πρόσθετων μέτρων που αποφασίστηκαν στις συνεδριάσεις των δύο τελευταίων υπουργικών συμβουλίων.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης οι Ε. Βενιζέλος και Ηλ. Μόσιαλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη για τη νέα δανειακή σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας ως «εχέγγυο» το γδάρσιμο του λαού, προκειμένου να διασωθεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης. Οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων», δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Ηλ. Μόσιαλος, και πρόσθεσε: «Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρωζώνης».

«Πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη», καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσαν μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης οι Ν. Σαρκοζί και Α. Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ η γαλλική Προεδρία.

Μέρες κόλασης για το λαό

Της τηλεδιάσκεψης είχε προηγηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων, αλλά και η επιβολή νέων σκληρών μέτρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες για «νέες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπή δαπανών του Δημοσίου», αλλά και την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος και οι υπουργοί Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, Μεταφορών, Γ. Ραγκούσης, και Επικρατείας, Ηλ. Μόσιαλος.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη μέχρι τις 15 Οκτώβρη να προωθηθούν:

1) Αμεσες μειώσεις μισθών και επίσπευση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η καθολική εφαρμογή των επιχειρηματικών συμβάσεων των 500 ευρώ και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

2) Δραστικές περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και στα προνοιακά προγράμματα.

3) Αμεση επέκταση του καθεστώτος της εργασιακής «εφεδρείας» στο στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να το διαψεύσει, πληροφορίες σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πογκρόμ απολύσεων στους ΟΤΑ και στο στενό δημόσιο τομέα.

4) Μεγαλύτερες περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις με στόχο την προσέγγιση του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές «στις αναπηρικές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα», καθώς, όπως σημείωσε, το σύνολο των δαπανών που εξετάζονται σε αυτό το πεδίο «ανέρχεται σε επιχορηγήσεις 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο από την κεντρική κυβέρνηση και 1 δισ. ευρώ από τους ΟΤΑ». Πέραν «της επίτευξης του στόχου των 54 δισ. ευρώ για φέτος θα υπάρχει και μείωση δαπανών στις αναπηρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα», σημείωσε ο Ηλ. Μόσιαλος. Για περικοπές που θα ξεπεράσουν «τα 250 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2012» στις αναπηρικές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα έκανε λόγο, χτες, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος.

Σήμερα, εξάλλου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα εξετάσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ανατροπών και θα συζητήσει έξι νέα νομοσχέδια.

Μειώσεις μισθών και «λουκέτα» στο Δημόσιο

Την ίδια στιγμή, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης:

  • Πρώτον, την επόμενη βδομάδα, θα ολοκληρωθούν «οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των φορέων του Δημοσίου» και θα ανακοινωθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες και θα σηματοδοτήσουν το κλείσιμο και τη συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών του Δημοσίου. Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έστειλε επιστολή σε 385 Οργανισμούς του Δημοσίου με την οποία ζητά συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας για το σχέδιο αναδιαρθρώσεων που έχουν εκπονήσει.
  • Δεύτερον, τη μεθεπόμενη βδομάδα σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα εγκριθεί το «ενιαίο μισθολόγιο» στο Δημόσιο, που θα οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών μέσω της κατάργησης όλων των επιδομάτων.
  • Τρίτον, στη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που θα φέρει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Εξάλλου, ενόψει των εξελίξεων ο πρωθυπουργός είχε νωρίς χτες το απόγευμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» για την Ελλάδα, Χ. Ράιχενμπαχ, όπου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες τεχνικής συνδρομής της Ομάδας προς την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση του φορολογικού συστήματος, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Δεν πρόκειται για τοποτηρητές, αλλά για 25μελή ομάδα που αποτελείται από υπαλλήλους της Κομισιόν που προσφέρουν άμεση τεχνογνωσία στην ελληνική κυβέρνηση», ισχυρίστηκε ο Ηλ. Μόσιαλος.

Συνεχίζονται οι βολικές πιέσεις

Την ίδια ώρα το «χορό» των βολικών πιέσεων προς την κυβέρνηση συνεχίζουν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και κρατών. Ατυπη σύνοδος του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε χτες, όπου και ανακοινώθηκε ότι «η ηγεσία του και το Διοικητικό του Συμβούλιο στάθμισαν την κατάσταση στην Ελλάδα». Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωνε ότι «η σύνοδος αυτή δεν επρόκειτο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση» και πρόσθεσε ότι οι «διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται σχετικά με τους όρους καταβολής του δανείου που χορηγήθηκε στη χώρα το 2010».

Στο ίδιο πνεύμα και πριν από την τηλεδιάσκεψη, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, δήλωσε ότι η Γαλλία θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα πως θα ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν καθοριστεί με την τρόικα, ως προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης και την έναρξη του νέου δανείου, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ