Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη συγκέντρωση μάχιμων δυνάμεων
  • Ανοιξε χτες τις πύλες του το Φεστιβάλ στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
  • Σήμερα η συζήτηση με την Ελένη Μπέλλου, αύριο η πολιτική ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση για τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση για τους εργαζόμενους
Σε μια μεγάλη συγκέντρωση μάχιμων δυνάμεων αναδείχθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Χιλιάδες νέοι, εργάτες, άνθρωποι του μόχθου από όλα τα λαϊκά στρώματα αντάμωσαν στο μεγάλο ραντεβού με την ΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ. Σε μια μεγάλη γιορτή που σε κάθε της γωνιά φώτιζε το δρόμο για τη διέξοδο από τα βάσανα της καπιταλιστικής κρίσης, το ελπιδοφόρο μέλλον που βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο, Σάββατο (9.30 μ.μ.), με ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και χαιρετισμό από τον Θανάση Χριστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σήμερα, Παρασκευή, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζει η συζήτηση (8.45 μ.μ., κεντρική εξέδρα) για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και η συζήτηση για τα νέα ζευγάρια (7 μ.μ. στον παιδότοπο).

Χτες, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με καλωσόρισμα από τον Αστέρη Παναγιώτου, στέλεχος της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνειδητή επιλογή της ΚΝΕ να κάνει και φέτος το Φεστιβάλ στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», που αποτέλεσε χώρο φυλάκισης και βασανιστηρίων για περισσότερους από 100.000 αγωνιστές.

Πλήθος πιτσιρικάδων στον «Παιδότοπο»
Πλήθος πιτσιρικάδων στον «Παιδότοπο»
Ξεχωριστή και πλαισιωμένη καλλιτεχνικά ήταν η βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που έγινε στη Λαϊκή εξέδρα. Παρουσιάστηκαν τα βιβλία «Ο βασιλιάς άνθρακας» του Απτον Σίνκλερ, «Οι Ζουρμπίν» του Β. Κοτσέτοφ και το «Γεια σου φίλε», μια ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Με τη μουσική, τα τραγούδια και τα χορευτικά τους, συντρόφεψαν τους χιλιάδες νέους και μεγαλύτερης ηλικίας, οι Pandora Jazz Quartet, Νίκος Kατσίκας, Πάνος Ζώης, Παντελής Θαλασσινός, Παντελής Θεοχαρίδης, Βασίλης Κασούρας, 3 laloun, Εκμέκ, Μπλε - Λάκης Παπαδόπουλος.

Ενώ πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης απόλαυσαν και οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ, στον παιδότοπο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και παράσταση Καραγκιόζη με τον Αγάπιο Αγαπίου.

Οι εργάτες έχουν τη δύναμη

Το χαρακτήρα του ως συγκέντρωσης μάχιμων δυνάμεων δικαίωσε το Φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο χώρο των εργαζομένων. Στην παρέμβασή του ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, με αναφορά στην κρίση και τις επιδιώξεις των καπιταλιστών, στάθηκε ειδικά στην προσπάθεια των αστών να ενοχοποιήσουν τους εργαζόμενους και να καλλιεργήσουν διαχειριστικές αυταπάτες για λύσεις που καταλήγουν στην πλάτη του εργάτη με πρόσθετη αφαίρεση δικαιωμάτων. Αυτό συμβαίνει, είπε, γιατί θέλουν να κρύψουν τη μονιμότητα των μέτρων, τη μονιμότητα της αφαίρεσης δικαιωμάτων, να κρύψουν ότι έχουμε μπροστά μας μια βαθιά κρίση του συστήματος κι όχι ένα περαστικό οικονομικό πρόβλημα. Θέλουν την πλήρη - και ιδεολογική - υποταγή της εργατικής τάξης στο μονόδρομο που μας προβάλλουν ως διέξοδο, μια διέξοδο υπέρ των καπιταλιστών. Για να δεχτούν οι εργάτες την καταστροφή τους, να μάθουν να ζουν με όρους ίσα ίσα επιβίωσης.


Στο ερώτημα «τι κάνουμε εμείς;» η απάντηση που δόθηκε είναι: Στην πράξη να αποδείξουμε ότι η εργατική τάξη έχει τεράστια δύναμη για την ανατροπή, αρκεί να αποφασίσει να κάνει το βήμα μπροστά, ν' αποκτήσει δηλαδή συνείδηση αυτής της δύναμης. Αναφέρθηκαν τέτοια παραδείγματα από εργασιακούς χώρους που όταν το πάλεψαν δεν είχαν μόνο κατακτήσεις, αλλά και ανέβασμα της συνείδησης, της αυτοπεποίθησης ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο.

Στο ερώτημα από πού να ξεκινήσει ο εργάτης, η απάντηση είναι: Το πρώτο βήμα είναι η οργάνωση στο σωματείο. Να προβάλει ο ίδιος τα δικά του συμφέροντα, να βάλει στην άκρη τους εργατοπατέρες. Κρίσιμο, τόνισαν παριστάμενοι συνδικαλιστές, είναι να απαντήσει ο ίδιος ο εργάτης στην κυβέρνηση ότι «δεν με αφορά η πτώχευση που μου λέτε, εγώ έχω πτωχεύσει από καιρό». Να αρνηθεί μέσα από τη συλλογική του δράση να πληρώσει τα νέα χαράτσια.

Διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών

Στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα και συντονισμένα, να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιάννης Δελής, από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μιλώντας στη συζήτηση που έγινε χτες το απόγευμα στο περίπτερο των μαθητών με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και η οργάνωση του αγώνα με την έναρξη της νέας χρονιάς».

Η συζήτηση άγγιξε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν τα σχολεία με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, απλώθηκε στο ρόλο των εκπαιδευτικών αλλά και στο ρόλο των καινούριων διευθυντών - μάνατζερ, στο περιεχόμενο του σχολείου, καθώς αρχίζει από φέτος το πρόγραμμα του «νέου λυκείου», που ενδυναμώνει την τάση της «ατομικής εκπαιδευτικής διαδρομής» και των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ συντάσσονται νέα αναλυτικά προγράμματα σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, που θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση του σχολείου στη σφιχτή αγκάλη της καπιταλιστικής αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ