Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πανστρατιά για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Ενταση των προσπαθειών για τη μαζικότερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ το Σάββατο στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους

MotionTeam

Στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους
Με εξορμήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, παντού όπου εκφράζονται άμεσα οι επιπτώσεις από τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας οργανώνουν καθημερινά τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους. Με κοινά συνεργεία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ μεταφέρουν το κάλεσμα του πανεργατικού παλλαϊκού ξεσηκωμού. Στις σχολές δίνεται μάχη στις συνελεύσεις και τις καταλήψεις ώστε να εκφραστεί και με το συλλαλητήριο η μαζική αντίδραση στο νέο νόμο πλαίσιο.

Δεκάδες εργατικά σωματεία έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στο πλάι των ταξικών δυνάμεων.

Κινητοποίηση σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, Εφορία

«Ευτυχώς που είσαστε και 'σείς». Η φράση αυτή ακούστηκε πάρα πολλές φορές χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς εξελισσόταν πολύωρη δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ, την Εφορία και το ΙΚΑ. Με τη φράση αυτή υποδέχονταν την πολυμελή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, απολυμένοι που αποκλείονται από τα επιδόματα ανεργίας, άνεργοι που τους κόβουν το δικαίωμα ακόμα και σ' αυτό το πενιχρό επίδομα, εργαζόμενοι που αναγκάζονταν να δουλεύουν ανασφάλιστοι και σαν απολυμένοι δεν τους αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου, εργαζόμενοι με μισθούς πείνας που μαθαίνουν ότι θα πληρώσουν και πρόσθετο φορολογικό χαράτσι, άλλοι που μαθαίνουν πως η δουλειά που τους τσακίζει δεν ανήκει πια στα βαριά επαγγέλματα κι εκείνοι που έχοντας προ-ακριβοπληρώσει με τις εισφορές τους το δικαίωμα στην περίθαλψη καλούνται να πληρώσουν ξανά ακόμα και για τη δυνατότητα να τους δει ένας γιατρός.

Στον ΟΑΕΔ, απ' όπου ξεκίνησε η κινητοποίηση, αποκαλύφθηκε πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν στήσει έναν απαράδεκτο μηχανισμό σε βάρος των απολυμένων της ΑΜΑΣΑ και της ΒΙΜΕΞ που παλεύουν καιρό τώρα για το δικαίωμά τους στην επιβίωση. Στους απολυμένους της ΑΜΑΣΑ καθυστερούν το επίδομα μακροχρόνιου άνεργου και τους απέκλεισαν από το πρόγραμμα απασχόλησης απολυμένων από κλειστές επιχειρήσεις. Τους εργαζόμενους της ΒΙΜΕΞ, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν το ειδικό επίδομα που δίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, τους απειλούν πως αν κριθεί δικαστικά παράνομη η επίσχεση θα τους ζητήσουν πίσω το επίδομα, επιδιώκοντας έτσι να αποτρέψουν τη διεκδίκησή του. Και για τις δύο επιχειρήσεις τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ έκαναν καθαρό στην προϊσταμένη του ΟΑΕΔ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πως το ταξικό κίνημα θα υπερασπίσει με κάθε μέσο την προστασία των απολυμένων και των εργαζομένων και κατήγγειλαν ως απαράδεκτο τον εκβιασμό που ασκείται.

Το πανό που στήθηκε έξω από τον ΟΑΕΔ και την Εφορία με σύνθημα «Προστασία των ανέργων, όχι στη φοροκαταιγίδα, το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι οι εργαζόμενοι» έγινε σημαία συσπείρωσης δεκάδων εργαζομένων ή απολυμένων που περνούσαν από αυτές τις υπηρεσίες κι έπαιρναν επί τόπου επαφή με την Επιτροπή Ανέργων και το ΠΑΜΕ που με ειδική προκήρυξή τους τόνιζαν: «κανένας μόνος του, στηρίξου και στήριξε το ΠΑΜΕ» (...) δεν αρκεί η γενική διαμαρτυρία και αγανάκτηση. Χρειάζεται οργάνωση του αγώνα παντού, χέρι χέρι εργαζόμενοι και άνεργοι. Στο νοσοκομείο ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ, έξω από τον ΟΑΣΘ για δωρεάν συγκοινωνίες, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΑΘ, για να μη μείνει σπίτι άνεργου χωρίς νερό και ρεύμα, να μην πτωχεύσει άλλο η λαϊκή οικογένεια. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, με επιτροπές αγώνα, να υπερασπίσουμε καθένα που κινδυνεύει από την εξαθλίωση».

Στο ΙΚΑ, που ήταν ο επόμενος σταθμός, οι ταξικές δυνάμεις ανάρτησαν πανό ύψους πενταόροφου κτιρίου με το σύνθημα «τσακίζουν τα ταμεία, τις συντάξεις, την περίθαλψη. Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία, όλοι με το ΠΑΜΕ» και καλούσε στην κεντρική συγκέντρωση το Σάββατο στις 6.30 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Επίσης από το πρωί, έγιναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για την ανεργία στο Φοίνικα της Καλαμαριάς και σύσκεψη - συγκέντρωση για την ανεργία και άλλα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών στην Πολίχνη. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Ταξί, όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση, σχεδιάστηκε η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα και η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Σήμερα Πέμπτη εξορμήσεις προγραμματίζονται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στα νέα κοιμητήρια, σε ΚΔΑΥ της Σίνδου, στο εργοστάσιο «ISOMAT» κ.α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ