Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αλλαγή δεδομένων και ερωτηματικά

Την γλίτωσε στην Ελλάδα όχι όμως και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός Βόλου

Eurokinissi

Την γλίτωσε στην Ελλάδα όχι όμως και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός Βόλου
Αλλαγή δεδομένων στην υπόθεση του υποβιβασμού του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας εξαιτίας της ανάμειξής τους στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρξε χτες από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Με απόφασή της η Επιτροπή, στην οποία είχαν προσφύγει οι δύο ΠΑΕ μετά την αρχική απόφαση του υποβιβασμού τους από την Πειθαρχική της Σουπερλίγκας. άλλαξε το σκηνικό αφού αποφάσισε την παραμονή των δύο ομάδων στην πρώτη κατηγορία και άλλαξε την τιμωρία τους. Αυτή πλέον αφορά στην αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, οι οποίοι θα είναι 10 βαθμοί για το Βόλο και 8 για την Καβάλα. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί κλήρωση στη Σουπερλίγκα για το ποιος εκ των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας θα πάρει τη θέση της «Ομάδας Α» και της «Ομάδας Β» που υπήρχαν ως ονόματα στην κλήρωση του πρωταθλήματος (εξαιτίας της ρευστής κατάστασης με τις συμμετοχές).

«Δεν είχαν όφελος»

Αν και το σκεπτικό της απόφασης δε δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, αλλά αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η Επιτροπή εκτίμησε πως δεν προκύπτει όφελος για τον Ολυμπιακό Βόλου στα παιχνίδια της ομάδας που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα ή διεφθαρμένα. Ετσι, κρίνουν πως υπάρχει ευθύνη κι όχι συνέργεια, συνεπώς τιμωρείται βάσει του άρθρου 5, που προβλέπει αφαίρεση βαθμών. Κάπως ανάλογο - πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες - ήταν το σκεπτικό και για την Καβάλα. Αντίθετα, η Επιτροπή Εφέσεων έκρινε πως οι ποινές σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη μένουν ως έχουν. Υπενθυμίζεται πως η Πειθαρχική Επιτροπή της Σουπερλίγκας είχε επιβάλει στους δύο άνδρες πρόστιμο 90.000 ευρώ και εφ' όρου ζωής απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Ερωτηματικά για το σκεπτικό

Πάντως, η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά. Για παράδειγμα, οι δικαστές θεώρησαν πως δεν έπρεπε να τιμωρήσουν τις ομάδες με υποβιβασμό διότι, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, δεν προκύπτει «όφελος» γι' αυτές. Αρα, οι προφυλακισμένοι παράγοντες των δυο ομάδων λειτουργούσαν μεν παράνομα αλλά όχι για όφελος των ομάδων τους. Την ίδια ώρα η Επιτροπή δέχεται τις ποινές για τους παράγοντες άρα και την παρανομία τους. Ωστόσο, από τη στιγμή που κρίνουν ότι δεν υπάρχει όφελος, άρα και υπαιτιότητα των ομάδων για τη δράση των παραγόντων τους, θα έπρεπε να τις αθωώσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ποινή της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σουπερλίγκας που εξαφάνισε η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ βασίστηκε στο άρθρο 21Β περί στοιχηματισμού, βάσει του οποίου είχαν κληθεί οι δύο ομάδες και τιμωρήθηκαν με τις προβλεπόμενες ποινές. Το άρθρο 5 που επικαλείται η Επιτροπή της ΕΠΟ για τις καινούριες ποινές (αφαίρεση βαθμών) είναι γενικόλογο και δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένες αιτίες αλλά αναφέρεται σε ποινές. Επίσης, όπως αναφέρεται, οι ποινές του συγκεκριμένου άρθρου επιβάλλονται μόνο στις περιπτώσεις που σε άλλα άρθρα του πειθαρχικού κώδικα δεν προβλέπονται ποινές. Φυσικά, στα άρθρα για τη «δωροδοκία» και το «στοίχημα» προβλέπονται.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Δεν την ...γλίτωσε στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ελλάδα να γλίτωσε τον υποβιβασμό ο Ολυμπιακός Βόλου, τον πέλεκυ της ΟΥΕΦΑ όμως όχι. Και μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα βαρύς για τους Θεσσαλούς αφού με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αποβάλλεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τρεις σεζόν μέσα στην επόμενη πενταετία. Κάτι που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός Βόλου για να μπορέσει να παίξει και πάλι στην Ευρώπη, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του τέσσερις φορές, ώστε να πάρει μέρος την τέταρτη. Μια απόφαση, πάντως, που ουσιαστικά ήταν αναμενόμενη, αφού η Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ αποβάλλει από τις διοργανώσεις της οποιαδήποτε ομάδα τιμωρηθεί για στοιχηματισμό από την εγχώρια Ομοσπονδία, έστω και με ποινή ενός ευρώ. Να σημειωθεί ότι η πλευρά του Ολυμπιακού Βόλου προσπάθησε, μέσω του δικηγόρου του, να πετύχει την αναβολή της απόφασης για 24 ώρες, έως ότου δηλαδή κοινοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης της ΕΠΟ, πλην όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Πλέον, ο αγώνας των «ερυθρολεύκων» με την Παρί Σεν Ζερμέν δε θα διεξαχθεί ποτέ και αντίπαλος της γαλλικής ομάδας θα τεθεί η Ντιφερντάζ Λουξεμβούργου που είχαν αποκλείσει οι Βολιώτες στον προηγούμενο γύρο. Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει θέση στην Ευρώπη μετά την πάροδο των πέντε ετών (έστω κι αν δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μέσω των εγχώριων διοργανώσεων στο μεταξύ), θα συμμετέχει κανονικά στα Κύπελλα Ευρώπης. Πάντως, σύμφωνα με επίσημες πηγές από την ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός Βόλου θα καταθέσει έφεση στην ποινή και μελετάται το ενδεχόμενο προσφυγής στο CAS.

Αντιδράσεις

Ποικίλες αντιδράσεις σε άμεσους και έμμεσους εμπλεκόμενους με την υπόθεση προκάλεσε η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ολυμπιακού Βόλου, Θανάσης Χαρμάνης, έκανε λόγο για εν μέρει δικαίωση της ομάδας του. Ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Καβάλας, Χρήστος Στάθης, μιλώντας στο «Sentra 103,3» υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο εναντίον της ομάδας και καμία απόδειξη εις βάρος της. Εντελώς απογοητευμένος για την ανατροπή σκηνικού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Λάρισας, Κώστας Πηλαδάκης, ομάδας που θα ευνοούνταν με παραμονή στην κατηγορία σε περίπτωση υποβιβασμού του Βόλου. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, λοιπόν, έβαλε τέλος στην πορεία των «ερυθρολεύκων» στο Europa League, επιβάλλοντάς τους ποινή αποκλεισμού για τρεις σεζόν, μέσα στην επόμενη πενταετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ