Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρωτοπόρος και πολυτάλαντος δημιουργός

Ο 90χρονος Μιχάλης Κακογιάννης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης του μεταπολεμικού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και εμπνευσμένος σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, «έφυγε» χτες, τα ξημερώματα, στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη (28/7), στις 4μ.μ., από το ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη και η ταφή - κατόπιν επιθυμίας του - στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννη.

Ο σκηνοθέτης του «Ζορμπά» και της «Στέλλας», δημιουργός που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη, γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου (11/6/ 1921). Σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ως μεταφραστής και εκφωνητής. Στα 22 χρόνια του ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ωρας». Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο αγγλικό θέατρο ως ηθοποιός. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα», άρχισε η διεθνής σκηνοθετική καριέρα του. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του, συνεργάστηκε με μεγάλους Ελληνες, αλλά και με καταξιωμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηθοποιούς. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του υπήρξε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αττίλας 1974».

Πέραν της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, σε εγχώριες και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις πρόζας και όπερας στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία κ.ά. Εγραψε σενάρια, μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών. Το 2004 δημιούργησε το «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».

Για την προσφορά του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ' (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο), επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

«Τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού, επίτιμου και ενεργού μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών μέχρι και σήμερα, ο οποίος πρωτοστάτησε σε όλες τις διεκδικήσεις και σε κάθε αγώνα του σωματείου», εξέφρασε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Η προσφορά του στον κινηματογράφο και στο θέατρο υπήρξε μοναδική», αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκφράζοντας βαθιά θλίψη για την απώλεια «ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής μας».

«Εφυγε από τη ζωή ένας πραγματικά μεγάλος Ελληνας, που πλούτισε την ελληνική τέχνη και τον ελληνικό λαό με αθάνατα πνευματικά έργα», τονίζει σε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Βαθιά θλίψη για το θάνατο του μεγάλου Κύπριου σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, που με το καλλιτεχνικό έργο και την προσφορά του τίμησε την Κύπρο σ' ολόκληρο τον κόσμο», εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, τονίζοντας: «Το ΑΚΕΛ εκτιμώντας την πολυδιάστατη προσφορά του τον είχε τιμήσει με το "Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη"».

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη έκαναν: Ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο ΛΑ.Ο.Σ., ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Μιχάλης Σαμιώτης(2019-09-19 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στον Μιχ. Κακογιάννη(2011-07-30 00:00:00.0)
Τελευταίος χαιρετισμός(2011-07-27 00:00:00.0)
Ο «Ελληνας» Μ. Κακογιάννης(2002-02-23 00:00:00.0)
Τιμή στον Μιχάλη Κακογιάννη(2000-07-12 00:00:00.0)
Ελληνική πρεμιέρα του «Βυσσινόκηπου»(2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ