Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ»
Αγοραίο «θεματικό πάρκο» το λιμάνι...

Εντονη δραστηριότητα παρουσιάζει, τελευταία, το κυβερνητικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», που στοχεύει στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των μεταφορών και του τουρισμού και μετατρέπει την περιοχή από τον Αγιο Διονύσιο και την Ηετιώνια Ακτή μέχρι τη Δραπετσώνα σε τουριστικούς - μουσειακούς χώρους για την «ελίτ» των κρουαζιερόπλοιων.

Μετά την πρόσφατη έγκριση, από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΤ, της μουσειολογικής προμελέτης του μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων που θα κατασκευαστεί στο κτίριο του «ΣΙΛΟ» στο λιμάνι - στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος - χτες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (σ.σ. η «Πολιτιστική Ακτή» είναι μέρος του επενδυτικού του προγράμματος) ανακοίνωσε την ίδρυση «αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας», με τίτλο «Ιστορικό Αρχείο Λιμένος Πειραιά». Δηλωμένος σκοπός είναι «η συλλογή, καταγραφή και μελέτη του διασκορπισμένου ιστορικού αρχείου», που σχετίζεται με το λιμάνι «και ιδιαίτερα» με τον ΟΛΠ και την «Επιτροπή Λιμένος» (1830 - 1930).

Το Αρχείο θα στεγαστεί σε τμήμα της «Πέτρινης Αποθήκης», όπου θα στεγαστεί και το «Μουσείο Μετανάστευσης και Προσφυγιάς» (σ.σ. όλα στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος). «Συνιδρυτές» της εταιρείας θα είναι «τα συνδικάτα του Οργανισμού, αλλά μελλοντικά και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια ακόμη ιδιωτική «πολιτιστική εταιρεία», που θα εκμεταλλεύεται δημόσια περιουσία, προς όφελος των προαναφερθέντων σκοπών του προγράμματος.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτης, είπε ότι με το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, την παράδοση της προμελέτης για το Πάρκο Ηετιώνιας Ακτής και την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου η «Πολιτιστική Ακτή» «αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά». Επιβεβαίωσε, επίσης, τον αγοραίο χαρακτήρα του προγράμματος, λέγοντας ότι εντός του Αυγούστου θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση του «Θεματικού Πάρκου» στις δύο παλιές μεγάλες αποθήκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ