Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
Ο «Ελληνας» Μ. Κακογιάννης

Τον Μιχάλη Κακογιάννη φιλοξενεί αύριο η Σοφία Τσιλιγιάννη στην εκπομπή «Οι Ελληνες». Τ' όνομά του έχει συνδεθεί με δύο ταινίες - σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου, τον «Ζορμπά» και την «Στέλλα». Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης θεωρεί, όπως εξομολογείται, ότι έτσι αδικείται το έργο του, αφού στο εξωτερικό είναι γνωστός ως ο σκηνοθέτης της «Ηλέκτρας» και της «Ιφιγένειας».

Ο σημαντικός Ελληνας σκηνοθέτης μιλά για τη γνωριμία του με μεγάλους δημιουργούς, όπως με τον Ν. Καζαντζάκη, που του είχε ζητήσει να σκηνοθετήσει ένα μυθιστόρημά του, αλλά δεν πρόλαβε να δει στην οθόνη τον «Ζορμπά». Αναφέρεται, επίσης, στον Αλμπέρ Καμί, που έγραψε το θεατρικό έργο «Καλλιγούλας», στο οποίο ο Μ. Κακογιάννης στα τέλη της δεκαετίας του '40 πρωταγωνιστούσε. Η καριέρα όμως του ηθοποιού έληξε άδοξα, ενώ άνοιξαν οι δρόμοι της επιτυχίας στο χώρο της σκηνοθεσίας.

Η σχέση του σκηνοθέτη με την τέχνη δεν περιορίζεται στην εικόνα, αλλά επεκτείνεται και στο λόγο. Εχει μεταφράσει Σαίξπηρ στα ελληνικά και Ευριπίδη στα αγγλικά. Εχει γράψει ακόμη στίχους τραγουδιών που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται ιδιαίτερα, όπως «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι», «Επτά τραγούδια θα σου πω» και ο «Μήνας έχει 13».

Η Σοφία Τσιλιγιάννη ταξίδευσε και στη Μαδρίτη. Εκεί η κάμερα κατέγραψε αποσπάσματα από την παράσταση της «Μήδειας» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη (Κυριακή ΝΕΤ 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ