Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ποινικοποιεί την αντίθεση στους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει εντός Ισραήλ η υιοθέτηση από την Κνέσετ, μετά από κυβερνητική εισήγηση, νόμου (47 ψήφοι υπέρ και 38 κατά), που προβλέπει βαριά πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και τα 10.000 ευρώ για πρόσωπα, οργανώσεις, ενώσεις ή επιχειρήσεις, οι οποίες καλούν σε οποιουδήποτε είδους μποϊκοτάζ κατά των εποικισμών! Το σκεπτικό της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι ότι αυτού του είδους οι κινήσεις «απειλούν το εθνικό συμφέρον» και απώτερος στόχος είναι να δοθεί τέλος σε ένα διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας εντός της ισραηλινής κοινωνίας κατά των εποικισμών, που τον τελευταίο χρόνο έχει εκφραστεί, πέρα από διαδηλώσεις, και με ανοιχτό μποϋκοτάζ καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών και άλλων πνευματικών ανθρώπων προς τους εποικισμούς, με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για κατοχή ξένου εδάφους και δε γίνεται να νομιμοποιείται με την παρουσία μας».

Ηδη, πλειάδα φιλειρηνικών και φιλοπαλαιστινιακών ισραηλινών οργανώσεων, αλλά και οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την κατάργηση του νόμου.

Πιέζει το κουαρτέτο

«Μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις θέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών» διαπίστωσε σε σύνοδό του στη Νέα Υόρκη το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ). Στο τέλος της συνάντησης δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, «γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να καλυφθεί το κενό». Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, τα μέλη του κουαρτέτου επανέλαβαν τις πιεστικές τους εκκλήσεις για «εξεύρεση λύσης διά μέσου του διαλόγου», τονίζοντας ότι μόνο οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν να φτάσουν σε λύση και «συμφώνησαν με τη θέση Ομπάμα για λύση δύο κρατών στα όρια του '67 μετά από διαπραγματεύσεις».

Επισήμως, το Κουαρτέτο δεν πήρε θέση ούτε για την παλαιστινιακή καμπάνια μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητου κράτους, που η Π. Αρχή σκέφτεται να φέρει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη. Είναι γνωστό ότι τα μέλη του διαφωνούν ως προς αυτό, με τη Ρωσία να το έχει δηλώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ