Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συναίνεση αστικών κομμάτων για τα μέτρα λιτότητας

ΡΩΜΗ.--

Μέσα στη βδομάδα αυτή αναμένεται να εγκριθούν τα νέα μέτρα λιτότητας στην Ιταλία στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως το 2014 και με στόχο την εξοικονόμηση 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για τα υπουργεία, τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και στον τομέα της Υγείας και των κοινωνικών παροχών.

«Πολιτική συναίνεση» απαίτησε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, από όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου ώστε να εγκριθούν άμεσα τα μέτρα λιτότητας, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση, διότι σε αυτή τη φάση πρέπει να δείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης».

Ο γραμματέας του λεγόμενου αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε πως θα ανταποκριθεί στην έκκληση του Ναπολιτάνο, περιορίζοντας τον αριθμό των τροπολογιών που πρόκειται να καταθέσει, μην εμποδίζοντας την έγκριση του προγράμματος λιτότητας. Εξάλλου, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αρχικά, η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του προγράμματος λιτότητας είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιούνη, ωστόσο ο Πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι, δήλωσε χτες ότι θα προτείνει στους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ετσι πιθανότατα να τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι την Πέμπτη από τη Γερουσία και μέχρι την Κυριακή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ