Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Τριήμερη μάχη με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Στους καταπέλτες αναμετρήθηκαν με τους εφοπλιστές
Στους καταπέλτες αναμετρήθηκαν με τους εφοπλιστές
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και το δίκιο του αγώνα τους, χτες οι ναυτεργάτες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη και της 24ωρης απεργίας που είχε κηρυχτεί στα λιμάνια της Αττικής, για να αποκρούσουν την εντεινόμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει και στον κλάδο τους οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Στο πλευρό των ναυτεργατών επί τρεις μέρες παρέμεναν με αποφασιστικότητα εργάτες της στεριάς και η νεολαία, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ξανά την ακατανίκητη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης.

Η χτεσινή απεργία ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής που δημιούργησε η 48ωρη απεργία, την οποία κήρυξαν, στις 28 και 29 Ιούνη, στο λιμάνι του Πειραιά τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπως και η Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Πλοίων (ΠΕΗΗΕΝ), ενώ στη δεύτερη μέρα της 48ωρης στην απεργιακή μάχη εντάχθηκε η Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ). Αυτή η δυναμική ήταν που ανάγκασε τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ να αποφασίσουν τη χτεσινή 24ωρη απεργία και αφού βέβαια πρώτα είχαν απορρίψει ασυζητητί τη συμμετοχή της ΠΝΟ στην 48ωρη.

Νέες αντεργατικές φουρτούνες

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, οι ναυτεργάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως προβλέπεται στο αναδιατυπωμένο άρθρο 44, τη μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του ΝΑΤ για το 2011, «και από το έτος 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος».

Οσον αφορά τις συντάξεις των ναυτεργατών, στην αρχική διατύπωση αναφερόταν μείωση κατά 6% με αναδρομική ισχύ. Στην αναδιατύπωση, «βγαίνει» η αναδρομική ισχύς, όμως δεν αναφέρεται ποσοστό μείωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και παραπάνω. Επιπλέον προβλέπεται ότι από την 1-7-2011 οι συντάξεις του ΝΑΤ αναπροσαρμόζονται, έτσι ώστε να προκύπτει «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», όταν στο ΝΑΤ έχει να γίνει ισολογισμός από το 2003 και το έχουν πνίξει στα ελλείμματα τα «φέσια» των εφοπλιστών. Ενώ για την ...«αναπροσαρμογή των συντάξεων ώστε να ανταποκρίνονται στα δεδομένα χρηματοδότησης του ΝΑΤ, θα εκδοθεί κοινή απόφαση». Αν υπολογιστούν «τα δεδομένα χρηματοδότησης» του Ταμείου, εύκολα προκύπτει ότι η «αναπροσαρμογή» θα μεταφραστεί σε κατακρεούργηση των συντάξεων των ναυτικών.

Με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, που χαιρετίζουν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, τη νεολαία, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για τη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση των απεργιών, αναφέρουν το βρώμικο ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ των εφοπλιστών όπως του Αλαφούζου, καταθέτουν στους ναυτεργάτες τα «έργα» της «Αυτόνομης Παρέμβασης» της οποίας επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αν. Νταλακογιώργος, που ενώ στο ΕΚΠ και στην ΠΝΟ είχε προτείνει 48ωρη, στην Ενωση Ναυτών με πρότασή του έγινε 24ωρη στις 29 του μήνα και καλούν τους ναυτεργάτες «στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του κεφαλαίου» να απαντήσουν δυναμώνοντας το μέτωπο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Τέλος, απαιτούν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, την Τρίτη 5 Ιούλη, για να πάρει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ