Τετάρτη 22 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Να δυναμώσει το στρατόπεδο της ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πετρούπολη

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πετρούπολη μίλησε χτες η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ομιλία της, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τώρα είναι η ώρα η εργατική - λαϊκή αφύπνιση που υπάρχει, να δυναμώσει να πάρει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να δυναμώσει η αντοχή στις πολύμορφες δυσκολίες και στα εμπόδια που θέτει κάθε μέρα μπροστά στο λαό η αστική τάξη, τα κόμματά της, η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους.

Τώρα είναι η ώρα οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, κάθε λαϊκός άνθρωπος που βασανίζεται από τη βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική, να αποβάλει τα τρομοκρατικά διλήμματα, να απορρίψει κάθε λογής σενάρια, να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να πάρει θέση στον οργανωμένο αγώνα, να κάνει επιλογή στις εκλογές που πρέπει να γίνουν, για να καταφέρει ένα πρώτο γερό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα, συμπαρατασσόμενος με το ΚΚΕ.

Να απορρίψει και να ματαιώσει τα σχέδια για δημοψήφισμα, που δε θα έχει άλλο σκοπό από το να τον παγιδεύσουν σε ερωτήματα τέτοιας κατεύθυνσης ώστε να του αποσπάσουν τη συναίνεση για νέες αντιδραστικές αλλαγές μέσα στο ήδη βαθιά άδικο - ταξικό πολιτικό σύστημα.

Τώρα, μπορεί ο λαός να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά, να αποδείξει ότι δεν τον έχουν στο χέρι, ότι μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του και να θυμηθεί: Οταν στην ημερήσια διάταξη έμπαινε θέμα να τοποθετηθεί ο λαός για σημαντικά ζητήματα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι τα δημοψηφίσματα (Συνθήκη του Μάαστριχτ - ΟΝΕ). Αντίστοιχα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακούστηκε πολλές φορές το λαϊκό "ΟΧΙ", οι αντίστοιχες κυβερνήσεις γονάτισαν τον κόσμο μέχρι να αλλάξουν το συσχετισμό.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση. Στο βήμα, η Λουίζα Ράζου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση. Στο βήμα, η Λουίζα Ράζου
Τη γνώμη του τώρα ο λαός πρέπει να τη διαμορφώσει σε αντιπαράθεση με τα ερωτήματα και τα διλήμματα που θέτει η άρχουσα τάξη, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ, να ισχυροποιήσει τον αγώνα του για ριζικές αλλαγές.

Ο λαός να τους γυρίσει πίσω το λογαριασμό

Η ανασχηματισμένη φιλομονοπωλιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική επιλογή της συναίνεσης που διακαώς ενδιαφέρονται να προετοιμάσουν το λαό γι' αυτήν είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά, ένα στόχο έχουν: Να ξεπεράσουν τις δυσκολίες διαχείρισης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αμβλύνοντας τις εσωτερικές τους αντιθέσεις και οξύνοντας την επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Προωθώντας μέτρα που κάθε φορά που θα κουβεντιάζουν την καταβολή της επόμενης δόσης, του επόμενου δανείου θα βυθίζουν πιο βαθιά το λαό στη χρεοκοπία. Επιβεβαιώνοντας μ' αυτό το βάρβαρο τρόπο, αυτό που το Κόμμα μας από την αρχή της κρίσης είχε θέσει ανοιχτά και καθαρά στο λαό: Διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού από μια ταξικά εχθρική εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει.

Οποια πολιτική κι αν ακολουθηθεί, όπως κι αν γίνει η διαπραγμάτευση του χρέους με τους συμμάχους τους, θα αφορά την εξασφάλιση των συμφερόντων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, θα αφορά τα συμφέροντα των δανειστών Ελλήνων και Γερμανών ή Γάλλων κλπ.

Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία μια πολιτική διέξοδο έχει, να τους γυρίσει πίσω το λογαριασμό και να συναντηθεί με το ΚΚΕ στους αγώνες και στην κάλπη. Να συναντηθεί με το ΚΚΕ και το ριζοσπαστικό ταξικό κίνημα για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, μπροστά στην ψήφιση του "μεσοπρόθεσμου", τις επόμενες μέρες. Κάθε εργάτης και εργάτρια είναι ώρα να μετρήσει τη στάση του, να σηκώσει το ανάστημά του μπροστά στην εργοδοσία που λυσσάει, τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που ανοιχτά ή καλυμμένα θα θέσει εμπόδια στην οργανωμένη κινητοποίηση των εργατικών δυνάμεων. Να πάρει μέτρα τώρα για να δυναμώσει το στρατόπεδο της ρήξης και της ανατροπής με την αντιλαϊκή πολιτική, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο. Να στηρίξει τις προσπάθειες του ΠΑΜΕ να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα, να γραφτεί στο συνδικάτο, να πυκνώσει τις σωματειακές επιτροπές και τις απεργιακές φρουρές.

Καθημερινή κουβέντα με τους εργαζόμενους

Αυτή την περίοδο γίνεται αρκετή συζήτηση για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, έχει καταναλωθεί πολύ μελάνι και άφθονος τηλεοπτικός χρόνος για την ανάλυση και προβολή των εκδηλώσεων λαϊκής αγανάκτησης. Ηρθαν ντυμένοι "φίλοι" οι εχθροί μας, να κανακέψουν το λαό, να του χτυπήσουν την πλάτη και να εκτρέψουν το θυμό του σε ανώδυνα γι' αυτούς συνθήματα. Το "κλέφτες και ψεύτες" της πάνω πλατείας, μαζί με το "έξω τα κόμματα" μετατρέπεται ολοένα σε κάθαρση και αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με νέους - καθαρούς πολιτικούς και ίσως νέα κόμματα που θα αναλάβουν να εκπροσωπήσουν και να διαιωνίσουν την κυριαρχία των μονοπωλίων. Η "δημοκρατία" της κάτω πλατείας θα γίνει συμμετοχικά δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης και εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Η "ηγεσία" των "λαϊκών συνελεύσεων" που εκπροσωπούν μια χούφτα ανθρώπους συγκεκριμένων ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων πρέπει να είναι περήφανη που από τα πάνελ της έχουν παρελάσει πρώην και νυν εκπρόσωποι και συνεργάτες της σοσιαλδημοκρατίας, εκσυγχρονιστές, παλιοί και νέοι οπορτουνιστές. Πρέπει να είναι περήφανοι που αυτοί που τους στηρίζουν μέμφονται το προωθημένο περιεχόμενο συνθημάτων των εργατικών κινητοποιήσεων όπως το "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" ή "Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες".

Το ΚΚΕ, πάντα παίρνει υπόψη του το επίπεδο και τις διαθέσεις των λαϊκών μαζών, μελετά τις δυσκολίες που βαραίνουν τους εργαζόμενους προκειμένου να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα μπροστά. Ξεχωρίζει τον κόσμο που αυθόρμητα κάνει ένα βήμα μπρος και παλεύει να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση από την κυρίαρχη πολιτική. Δεν περίμενε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να τον συναντήσει και να εκπλαγεί. Τον συναντάει κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς, στα εργοτάξια, στις πιάτσες των ανέργων, στα στέκια της νεολαίας. Μελετά τις πολιτικές εξελίξεις και την επίδραση τους με σκοπό με την τακτική του, με τα συνθήματα, με τα αιτήματα που θέτει να μην καλλιεργεί αυταπάτες, να διευκολύνει νέες μάζες να πυκνώσουν τα μπλοκ του αγώνα, να εκπαιδεύονται να αντέχουν στις καμπές και στις απαιτήσεις της πάλης.

Συμπαράταξη με το ΚΚΕ παντού

Το ΚΚΕ, σ' αυτή την κρίσιμη φάση, λέει ξάστερα με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνης στο λαό ότι οι εργατικοί - λαϊκοί και νεανικοί αγώνες για να έχουν αποτέλεσμα και τη δύναμη να ορθώσουν εμπόδια στα νέα βάρβαρα μέτρα, πρέπει να στοχεύουν στους υπεύθυνους για τα λαϊκά δεινά που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν.

Πρέπει να έχουν διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τα σύγχρονα δικαιώματα, να στοχεύουν σε αναγκαίες ριζικές αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομία και στην εξουσία, ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μια τέτοια κατεύθυνση στην πάλη είναι αδύνατο να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε σενάριο αστικής διαχείρισης. Γι' αυτό το ΚΚΕ είναι εγγύηση ότι δεν παίζει παιχνίδια, γιατί έχει καθαρό ότι αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις υπέρ του λαού είναι η πορεία της ταξικής πάλης και όχι ο αριστερός καλλωπισμός του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό που θα κρίνει θα είναι πόσο γρήγορα θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας για να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, να αποδεσμευτεί η χώρα από τα δεσμά της ΕΕ, να κατακτήσει ο λαός την εξουσία.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει λαϊκή περιουσία ο πλούτος που παράγεται από τον εργαζόμενο λαό. Μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να καταργήσει τους παράγοντες και τις αιτίες που γεννούν την κρίση, τα χρέη, τα ελλείμματα, τα μνημόνια κι όλες τις συμφωνίες που υποθηκεύουν τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους.

Οι κομμουνιστές σ' αυτό το δρόμο δίνουν όλες τους τις δυνάμεις και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο που χειροτερεύει τη ζωή του λαού, για το εισόδημα, την ανεργία, τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη μόρφωση και την υγεία, δίνει τη μάχη συνολικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Γι' αυτό ανεξάρτητα από επιμέρους επιφυλάξεις, διαφωνίες και διστακτικότητα που έχει τη βάση της στο σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης, η συμπαράταξη με το ΚΚΕ παντού, δίνει ώθηση στο δίκιο του εργαζόμενου λαού, στέλνει μήνυμα χειραφέτησης, απόρριψης των αντιλαϊκών σεναρίων, αδυνατίζει την εξουσία των μονοπωλίων και του μπλοκ του ευρωμονόδρομου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ