Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται οι πρόσφυγες, κλιμακώνεται η ένταση

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας για «ελλιπή συνεργασία» παραπέμπει η ΔΕΑΕ τη Συρία, οξύνοντας τις πιέσεις

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Σύρων που περνούν στην Τουρκία για να αποφύγουν τις συγκρούσεις
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Σύρων που περνούν στην Τουρκία για να αποφύγουν τις συγκρούσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Αυξάνεται ώρα με την ώρα η ροή Σύρων αμάχων προς τη μεθόριο με την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», στο τουρκικό έδαφος έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι. Ο Ερντογάν δήλωσε με νόημα ότι η Τουρκία «δεν θα μπορέσει να ανεχτεί μια δεύτερη Χάμα», αναφερόμενος στη σφαγή 10.000 - 20.000 υποστηρικτών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην πόλη το 1982 από τον Χαφέζ αλ Ασαντ, πατέρα του νυν Προέδρου. Συμπλήρωσε, δε, ότι συνομίλησε με τον Σύρο Πρόεδρο που του έδωσε «μια άλλη εικόνα για τα γεγονότα από αυτήν που είχε», χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από την πόλη Τζισρ αλ Σουγκούρ, που έχει πλέον ερημώσει μετά τα αιματηρά επεισόδια των προηγούμενων ημερών, κατά τα οποία ανακοινώθηκε ότι εκτός από τους περίπου 50 πολίτες σκοτώθηκαν και 120 στρατιώτες, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία και οδήγησε ορισμένους αναλυτές σε εκτιμήσεις περί «κινδύνου εμφυλίου». Κατά πληροφορίες, γύρω από την πόλη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 στρατιώτες και 40 τανκς. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται και γύρω από αρκετές άλλες πόλεις, καθώς αναμένονται σήμερα νέες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Από την πλευρά της, η συριακή ηγεσία εξαπέλυσε επίθεση στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί να κρίνει πότε η ηγεσία μιας χώρας «έχει χάσει τη νομιμότητά της», όπως ισχυρίστηκε ο Αλέν Ζυπέ. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε στο Λονδίνο για τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι υποστηρίζει την καταστολή στη Συρία.

Παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με 17 ψήφους υπέρ, έξι κατά, 11 αποχές και μία απουσία, το 35μελές συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αποφάσισε να παραπέμψει τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «για μη ικανοποιητική συνεργασία με τη ΔΕΑΕ» και για «απόκρυψη στοιχείων σχετικά με το χαρακτήρα των εγκαταστάσεων στο Ντάιρ Αλζούρ, - βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά το Σεπτέμβριο του 2007 - όπου φαίνεται ότι κατασκευαζόταν πυρηνικός αντιδραστήρας». Την απόφαση δεν στήριξαν, μεταξύ άλλων, Κίνα και Ρωσία, με εκπρόσωπο της δεύτερης να εκφράζει ρητή διαφωνία και να ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο και σε περίπτωση που στο Συμβούλιο κατατεθεί ψήφισμα καταδίκης για την καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «όλα όσα γίνονται δεν αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ