Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Ετοιμάζεται η διάδοχη κατάσταση

«Χρηματοδοτικό πακέτο», από αποδεσμευμένα λιβυκά κεφάλαια στο τραπέζι των λυκοσυμμάχων

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Την ενεργοποίηση του «προσωρινού» χρηματοδοτικού μηχανισμού προς το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο επισημοποίησαν, χτες, τα μέλη της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη, που συνεδρίασαν στο Αμπού Ντάμπι, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Δ. Δρούτσας, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Στην τρίτη αυτή σύνοδο συζητήθηκε, επίσης, όπως τουλάχιστον γνωστοποιήθηκε η οργάνωση «της μετά Καντάφι εποχής, η οποία θα βρει τη χώρα ενωμένη», καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χ. Κλίντον «οι μέρες του είναι μετρημένες».

Η Κλίντον «χάιδεψε τα αυτιά» των αντικαθεστωτικών, χαρακτηρίζοντάς τους «νόμιμους εκπροσώπους του λιβυκού λαού», αν και επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προχωρήσει σε σχετική αναγνώριση, όπως άλλες χώρες.

Είχε ενδιαφέρον, πάντως, ότι μετά από όλα αυτά τα μεγάλα λόγια, η Ουάσιγκτον δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη δέσμευση τροφοδότησης του χρηματοδοτικού μηχανισμού, αρνούμενη, προς το παρόν, να «ξεπαγώσει» τα λιβυκά κεφάλαια και λογαριασμούς που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της. Αντίθετα, Ιταλία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα το πράξουν και θα τροφοδοτήσουν τον μηχανισμό με 586 εκατομμύρια δολάρια και 420 εκατομμύρια δολάρια έκαστη, από τα «παγωμένα» λιβυκά χρήματα εννοείται. Αλλα 180 εκατομμύρια δολάρια υποσχέθηκε το Κουβέιτ.

Οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί ζήτησαν επιτακτικά 3 δισ. δολάρια, για το επόμενο τετράμηνο, για να καλύψουν μισθούς και αγορές τροφίμων. Παράλληλα, κατέστησαν σαφές ότι είναι θέμα ημερών να βρουν τρόπο επανάληψης των πετρελαϊκών εξαγωγών. Πάντως, σε επίπεδο διπλωματίας φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, καθώς, παρά τις καλές του σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, το Πεκίνο δήλωσε έτοιμο να δεχτεί μια αντιπροσωπεία του Συμβουλίου. Επίσης, η Γερμανία προσφέρθηκε να αποστείλει, αν χρειαστεί μετά το τέλος της επέμβασης, «ειρηνευτική στρατιωτική δύναμη», ενώ ο καλός σύμμαχος του Καντάφι, Πρόεδρος της Σενεγάλης, τον κάλεσε «ν' αποχωρήσει» προσφερόμενος να τον βοηθήσει σε αυτό.

Περί εγκλημάτων πολέμου

Στο συμπέρασμα ότι και το καθεστώς Καντάφι αλλά και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται ότι θα καταλήγει η έκθεση που επεξεργάζεται το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο της Τρίπολης να αποποιείται κάθε ευθύνης και να κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου το ΝΑΤΟ και τους αντικαθεστωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ