Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 55
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα

Στις 7/6, σε συνέντευξη Τύπου, το ΣΕΗ και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία, ανέδειξαν την ανάγκη κοινής δράσης τους ενάντια στην επί χρόνια ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ, αντιμετωπίζει την καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιάς μας ως εμπορευματικό «προϊόν».

Δημοσίευμα του «Βήματος» λοιδόρησε την άποψη των καλλιτεχνικών σωματείων, συμφωνώντας λ.χ. με την παράδοση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ίδρυμα Νιάρχος, και θεωρώντας ότι το «πνευματικό δικαίωμα» είναι «πνευματική ιδιοκτησία» που πουλιέται και αγοράζεται.

Το ΣΕΗ με ανακοίνωσή του, απαντά στο δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι «τα συμφέροντα που η συγκεκριμένη εφημερίδα και ο συντάκτης (Γ. Ζουμπουλάκης) υπερασπίζονται, οι καλλιτέχνες τα πολεμάνε, γιατί είναι συμφέροντα των μονοπωλίων».

«Γνωρίζουμε τον εχθρό μας και πόσο οργανωμένος είναι, με τις κυβερνήσεις, τη δικαιοσύνη, το στρατό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την παιδεία, τον πολιτισμό, το συνδικαλισμό του. Αρα, γνωρίζουμε ότι μόνο οργανωμένα, μέσα από τους χώρους δουλειάς, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν έχετε "καταλάβει" ότι οι καλλιτεχνικοί φορείς αρνούνται τη λογική της αγοράς στον πολιτισμό, όπως και στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, γιατί απλούστατα το "σύστημα της αγοράς" τα μετατρέπει από κοινωνικά αγαθά σε εμπόρευμα, που αξιοποιούν τα μονοπώλια για να συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερο πλούτο, εξαθλιώνοντας το λαό. Ισως να μην "προσέξατε" πως αναδείξαμε, ότι οι ιδιώτες στους οποίους παραδίδεται ο πολιτισμός και λατρεύετε, ως στήριγμά τους, υπερτρέφονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφαιρώντας από το λαό μισθούς, επιδόματα, συντάξεις κλπ. Εμείς, οι φορείς του χώρου του πολιτισμού, πραγματικά θυμωμένοι, για πρώτη φορά, μαζευτήκαμε και υπογράψαμε ένα κείμενο - πλαίσιο, με καθαρή πολιτική φωνή και στάση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μας, στον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχουμε, αλλά και σαν εργαζόμενοι. Να πολεμήσουμε, από κοινού, την πολιτική που οδηγεί εμάς αλλά και το σύνολο του λαού, στο φυσικό αλλά και πνευματικό αφανισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ