Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!

Ελπιδοφόρο βήμα στην κατεύθυνση της κοινής πάλης των ανθρώπων του πολιτισμού αποτελεί η χτεσινή σύσκεψη σωματείων και φορέων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ενα σημαντικό βήμα για τη συσπείρωση των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού και των καλλιτεχνών, των σωματείων και των φορέων τους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που «συνοδεύει» την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαό και τις κατακτήσεις του, πραγματοποιήθηκε χθες, με τη σύσκεψη εκπροσώπων δεκάδων συλλογικών φορέων και σωματείων στην έδρα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΕΗ για κοινό αγώνα.

Η ουσία της σύσκεψης αποτυπώθηκε στη φράση της προέδρου του ΣΕΗ, Λίλας Καφαντάρη, «η κοινωνία βράζει και οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν μπορούν να σιωπούν». Πράγματι, από όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η ανάγκη συστράτευσης των ανθρώπων της τέχνης με το λαϊκό κίνημα, ανάγκη η οποία προκύπτει και από το επίσης υπογραμμισμένο από όλους γεγονός ότι ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του αποτελούν επίσης στόχους των βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων.

Από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε επίσης «ανάγλυφα» και από πρώτο χέρι το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει η σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία στη χώρα, χάλι, που μόνο με αυτό των κρατικών δομών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (Αρχαιολογική Υπηρεσία) μπορεί να συγκριθεί. Από τις κρατικές ορχήστρες και τα θέατρα μέχρι τους εικαστικούς, τους κινηματογραφιστές, τους χορευτές και τους λογοτέχνες, ο κόσμος του πολιτισμού βρίσκεται ήδη σε απελπιστική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης (ή της καθόλου χρηματοδότησης, όπως στην περίπτωση του Ωδείου Αθηνών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κ.ά.), των απολύσεων, των κενών οργανικών θέσεων (π.χ. Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), της απαξίωσης και του κυνισμού της αστικής εξουσίας (π.χ. οι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πάνω από 42 ετών προβλέπεται να ...μεταταχθούν!) κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, περικόπτεται επιπλέον ο ήδη θλιβερός κρατικός προϋπολογισμός για τον πολιτισμό, με τις κρατικές ή και επιχορηγούμενες από το κράτος πολιτιστικές δομές να «σπρώχνονται» στους ιδιώτες «χορηγούς» ή να παραδίδονται στο κεφάλαιο (βλ. Εθνική Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη στο «Ιδρυμα Νιάρχος»), υποστηρίζεται με κάθε τρόπο (ακόμη και με πληρωμή των χρεών του) ο αστικός «κοσμοπολιτισμός» των «Μεγάρων» και των «Ιδρυμάτων», εκτοπίζεται η καλλιτεχνική παιδεία (φυσικά και οι καλλιτέχνες - παιδαγωγοί) από την εκπαίδευση κ.λπ.

Στο αναλυτικό κείμενο - κάλεσμά του, το ΣΕΗ προσκαλεί στον αγώνα «για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη», «να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα», για να «εμποδιστεί η πολιτική που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτόν σαν μέσα παραγωγής κέρδους». Αναδεικνύει τις αιτίες αυτής της κατάστασης, δηλαδή το στρατηγικό στόχο έτσι όπως τον εκφράζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για πλήρη υποταγή του πολιτισμού στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και διακηρύσσει ότι «ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα κοινωνικό, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη»!

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων αποδέχθηκε την ουσία του καλέσματος και το εμπλούτισε με γνώμες για καλύτερη και αποδοτικότερη δράση κατά την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε. Μοναδική - αν και αναμενόμενη από τη μέχρι τώρα στάση της - «παραφωνία» ήταν η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, η οποία, όταν δεν είναι απούσα από τους αγώνες και δεν «σιγοντάρει» την κυβερνητική πολιτική στον πολιτισμό, προσπαθεί να υπονομεύσει και να διασπάσει κάθε προσπάθεια κοινής δράσης του χώρου. Αυτό έκανε και χθες ο γγ της ΠΟΘΑ, Δ. Παλαιοχωρίτης, ο οποίος ...αποχώρησε(!) από τη σύσκεψη με προσχηματικούς λόγους, οι οποίοι ουσιαστικά συγκλίνουν στο «γιατί» τη συγκάλεσε το ΣΕΗ..!

Φυσικά, η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά και εντός πολύ λίγων 24ώρων θα συμφωνηθούν και κοινές πρωτοβουλίες.

Φορείς και σωματεία που συμμετείχαν: ΣΕΗ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Σωματείο Χορευτών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, «μικρό» σωματείο σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων, Σωματείο Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσικοί από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Μουσικών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ