Τετάρτη 25 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόβει το επίδομα πρόνοιας σε 2.363 άτομα στην Ηλεία!

Με πρόσχημα παραβάσεις που διαπίστωσε ο ΣΔΟΕ σε τιμολόγια του Δήμου Πύργου...

Η κυβέρνηση «έκοψε» το επίδομα πρόνοιας σε περίπου 2.500 άτομα που το δικαιούνται (ανάπηροι, τυφλοί, κωφάλαλοι, άλλες κατηγορίες) που ζουν στην Ηλεία, με πρόσχημα παραβάσεις του Δήμου Πύργου που έχουν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ, μετά από έλεγχο που έγινε για την περίοδο 2002 - 2006. Ετσι, η κυβέρνηση παρακρατά το ποσό που αντιστοιχεί στα προνοιακά επιδόματα (σ.σ. δίνονται μέσω των δήμων) και οι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη δεν μπορούν να τα πάρουν. Πρόκειται για ποσά από 200 - 450 ευρώ το μήνα. Η κεντρική διοίκηση δεσμεύει, λοιπόν, σε ποσοστό 50% αυτά τα ποσά, κόβει 100 και 200 ευρώ από αυτούς τους ανθρώπους, επικαλούμενη τη σπατάλη του δήμου και οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες δικαιούχους.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) το μόνο που κάνει είναι να λέει πόσο άδικο είναι αυτό για τους ανήμπορους του νομού και να αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία στο δήμο υλοποιούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τιμολόγια του δήμου (χαρακτηρίζονται ως εικονικά) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργολάβους, οι οποίοι δεν είχαν τα ανάλογα παραστατικά για να δικαιολογήσουν το τιμολόγιο που έκοψαν στο δήμο.

Να σημειωθεί πως τη διαδικασία απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων για το Νομό Ηλείας - στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη» - έχει αναλάβει ο Δήμος Πύργου (μέχρι το 2010 ήταν ευθύνη της Νομαρχίας), ως πρωτεύουσα του νομού, έως ότου οι υπόλοιποι δήμοι του νομού αποκτήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναλάβουν αυτήν τη διαδικασία για τους δημότες τους.

Να δοθούν άμεσα τα επιδόματα

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Πρόκειται για ανάλγητη, βάρβαρη πολιτική απόφαση. Οι εργαζόμενοι και ειδικά τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να πληρώνουν την κρίση της πλουτοκρατίας, ούτε την αντιλαϊκή διαχείριση και τη διαπλοκή των επιχειρήσεων με τους δήμους. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του "Καλλικράτη" και της λεγόμενης "εξυγίανσης" των δήμων, είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα σημάνει απολύσεις, επιβολή νέων φόρων και αύξηση όσων ήδη υπάρχουν, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων σε επιχειρηματίες, αναστολή, ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών, που - αν και υποτυπώδεις και αποσπασματικές - εξυπηρετούσαν έναν μικρό αριθμό λαϊκών οικογενειών.

Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι η οικονομική λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης είναι άρρηκτα δεμένη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως και με την οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Για το λόγο αυτό επιχειρείται μείωση των κρατικών δαπανών και με τη μείωση των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων. Η ευθύνη για τα επιδόματα μεταφέρεται μέσω του "Καλλικράτη" από τις νομαρχίες στους δήμους. Η ευθύνη δεν αφορά μόνο το μοίρασμα των χρημάτων στους δικαιούχους, αλλά, όπως αναφέρεται και στον "Καλλικράτη", και τη "λειτουργική αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων - επιδόματα ΑΜΕΑ", δηλαδή το μελλοντικό πετσόκομμά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δημοτικές αρχές του νομού μας, ιδιαίτερα του Δήμου Πύργου, μπήκαν μπροστά έτσι ώστε οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη" να υλοποιηθούν ακόμα πιο γρήγορα.

Γι' αυτό το λόγο όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοτικές αρχές στο νομό μας που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Αριστερά αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που εφαρμόζεται και πλήττει στο σύνολό της τις λαϊκές οικογένειες.

Το επόμενο διάστημα, αν το λαϊκό κίνημα δεν ορθώσει τείχος αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης, θα έχουμε καινούρια θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και με επίκεντρο την τοπική διοίκηση εκτός της κεντρική εξουσίας.

Αμεσα να δοθούν τα χρήματα της Πρόνοιας στους δικαιούχους και να διεκδικήσουμε αύξηση των χρημάτων αυτών, έτσι ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να μπει μπροστάρης σε αυτήν την προσπάθεια και να μην επιτρέψει οι δικαιούχοι να μείνουν απροστάτευτοι στις επιταγές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των εκλεκτών τους στην τοπική διοίκηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ