Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε χτες στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. Ωστόσο, ο μη σωστά ταξικά προσανατολισμένος χαρακτήρας του «κινήματος» δείχνει ότι εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει
Χιλιάδες κόσμου συνέρρευσε χτες στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης. Ωστόσο, ο μη σωστά ταξικά προσανατολισμένος χαρακτήρας του «κινήματος» δείχνει ότι εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που γίνονται από την Κυριακή, 15 Μάη, σε πλατείες πόλεων της Ισπανίας, με συνθήματα γενικά ενάντια στη «διαφθορά των πολιτικών, την οικονομική κρίση, τους τραπεζίτες, την ανεργία», από το λεγόμενο κίνημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», που εμφανίζεται ως «απολίτικο» και «ακηδεμόνευτο» και συντονίζεται μέσω του διαδικτύου. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν και σήμερα Σάββατο στην Πουέρτα δελ Σολ, την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, παρά την απαγόρευση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, που υποστήριξε ότι είναι ημέρα στοχασμού ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Στις εκλογές αυτές, οι Ισπανοί καλούνται να εκλέξουν 8.116 τοπικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές κυβερνήσεις.

Το εξαιρετικά ετερογενές αυτό «κίνημα» έχει μεγάλη προβολή από τα αστικά ΜΜΕ, ενώ από το περιεχόμενο των αιτημάτων φαίνεται ότι κυριαρχεί το μικροαστικό στοιχείο και επιχειρείται να βρεθεί μια διαχειριστική λύση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Απουσιάζει κάθε έννοια ταξικής ανάλυσης. Νέοι και εργαζόμενοι εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους, με την ανεργία να ξεπερνά το 21%, με την ανασφάλεια να αυξάνεται όπως και η φτώχεια. Επίσης, απορρίπτοντας τα μεγάλα κόμματα, Σοσιαλιστές και Λαϊκό και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και μην έχοντας ένα σημαντικό επαναστατικό πόλο, ένα ισχυρό ΚΚ και ένα ταξικό εργατικό κίνημα είναι ευάλωτοι σε καταστροφικές αντιλήψεις που υποτιμάνε την οργάνωση της εργατικής τάξης, την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, εύκολα χειραγωγούνται, ενώ το «κίνημα» αυτό είναι εύκολο στο να ξεφουσκώσει.

Πάντως, τα αστικά κόμματα στην Ισπανία έχουν θορυβηθεί, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο αρνήθηκε να αναφέρει αν θα καλέσει την αστυνομία να επιβάλει την τάξη και να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία στις νότιες περιοχές της χώρας επέστρεψε στην πρωτεύουσα όπου και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα «επιβάλει το νόμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ