Τετάρτη 18 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ξεσηκωμός για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ΒΑΕ

Παρέμβαση με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολόπλευρη προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων

Από προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου
Από προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου
Η νέα αντεργατική - αντιασφαλιστική επίθεση, αυτή τη φορά με την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εργοδοτών. Αυτό καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού και των Ξενοδοχείων από όλη τη χώρα, που αναλαμβάνουν δράση στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου στο να κατανοηθεί ότι αιτία της επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και το ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Να κατανοηθεί ότι η διαρκής πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος θα ανοίξει το δρόμο για την ολόπλευρη προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα κλαδικά σωματεία Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων: Αττικής, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Κω, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης. Τα επιχειρησιακά σωματεία των ξενοδοχείων: ATHENS PLAZA, CROWN PLAZA, GRAND RESORT LAGONISI, INTERCONTINENTAL, METROPOLITAN, NOVOTEL, SAINT GEORGE LYCABETUS, STANLEY, TITANIA, ΚΑΖIΝΟ - ΤΕΛΕΦΕΡIΚ - ΞΕΝΟΔΟΧΕIΟ MONTPARNES. Συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες εκλεγμένοι με ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ σε Αττική, Ρόδο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο.

Τα ΒΑΕ δε χαρίστηκαν, κατακτήθηκαν

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Ο θεσμός των ΒΑΕ είναι μια σοβαρή κατάκτηση του εργατικού κινήματος στη μεταπολεμική περίοδο. Στα ΒΑΕ έχουν ενταχθεί διαχρονικά 537 επαγγέλματα (156 εργασίες και 381 ειδικότητες). Ο αριθμός των εργαζομένων στα ΒΑΕ υπολογίζεται στις 700.000. Στον κλάδο του Επισιτισμού και των Ξενοδοχείων οι περισσότερες ειδικότητες είναι στα Βαρέα. Μάγειροι, σερβιτόροι, λαντζέροι, καμαριέρες, καθαρίστριες.

Οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους δεν έκαναν χάρη στους εργάτες και στις εργάτριες. Η θέσπιση των ΒΑΕ σήμανε την απαλλαγή των εργοδοτών από την αστική ευθύνη, την υποχρέωση δηλαδή να αποζημιώνουν τον εργάτη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Ακόμα και το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση μια πενταετία νωρίτερα από τα γενικά όρια το χρυσοπληρώνουμε όσοι είμαστε στα βαρέα με την επιβολή πρόσθετου ασφάλιστρου επί των αποδοχών μας, πέραν της εισφοράς για τη σύνταξη. Γι' αυτό ο κλάδος των ΒΑΕ ήταν και είναι πλεονασματικός, χωρίς να επιβαρύνεται το ΙΚΑ. Αποτελεί για τη χώρα μας τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, χώρους και ειδικότητες. Δηλαδή, ο θεσμός αυτός αναγνωρίζει ότι σε μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε γρήγορη και πολλαπλάσια επιβάρυνση της υγείας τους και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες εργασίας νωρίτερα, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες και η επίπτωση στην υγεία τους.

Με την αναγνώριση κάποιων επαγγελμάτων ως ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και κατέκτησαν μέσω συλλογικών συμβάσεων και μια σειρά άλλες ευνοϊκές διατάξεις όπως τη χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, την πρόβλεψη μειωμένου αριθμού ωρών εργασίας, πρόσθετες μέρες άδειας κ.ά.».

Καμιά βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν έχει υπάρξει

«Η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης - συνεχίζει η ανακοίνωση - η τρομακτική ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και τα μεροκάματα, η ανασφάλεια των νέων κυρίως εργαζομένων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Τρομοκρατία, κάμερες παρακολούθησης, η κατάργηση του 8ωρου, η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, οι αυξημένες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πολυαπασχόληση (μάγειρας να κάνει τον λαντζιέρη, η καμαριέρα να κάνει την καθαρίστρια κλπ.), ο χρόνος μεταφοράς των εργαζομένων στην επιχείρηση, η προώθηση της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ κλάδων, επιχειρήσεων, επαγγελμάτων με συνεχώς και πιο αντεργατικούς όρους, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φθορά της υγείας μας, στην εμφάνιση νέων ασθενειών.

Η γενικότερη επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με δουλειά ως τα γεράματα δημιουργεί νέες ομάδες εργαζομένων, μεγάλης ηλικίας, που είναι περισσότερο ευάλωτες στους κινδύνους που προκαλούν οι εργασιακές συνθήκες.

Παράλληλα, η πλήρης απουσία υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και η μη εφαρμογή στοιχειωδών μέτρων στους χώρους δουλειάς, η μη κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου κλπ. οδηγούν συνεχώς σε νέα εργατικά ατυχήματα και όλο και περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες. Επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγεία των εργαζομένων συνολικά και ακόμη περισσότερο αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.

Η χειροτέρευση και η μείωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας κάνουν ακόμη πιο δύσκολη και ακριβή την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων που είναι θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Η σύγχρονη τεχνολογία σήμερα όχι μόνο δεν ελαχιστοποιεί τον επαγγελματικό κίνδυνο, αλλά χρησιμοποιείται για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας, σε βάρος ακόμη και της υγείας μας.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, τη λειτουργία υπηρεσιών ΥΑΕ, για πλήρη, μόνιμη δουλειά, μείωση των ωρών εργασίας, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους χώρους εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους».

Και καταλήγει: «Πιο σημαντικό όμως είναι να κατανοηθεί ότι αιτία της συνολικής επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης είναι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που είναι ανελέητο απέναντι στην υγεία και στη διάρκεια ζωής του εργαζόμενου, που ενδιαφέρεται μόνο για την αέναη κερδοφορία του.

Η διαρκής πάλη για την ανατροπή του θα ανοίξει το δρόμο για την ολόπλευρη προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, για δουλειά με δικαιώματα για όλους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί την ένταξη στα ΒΑΕ εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια(2018-08-10 00:00:00.0)
Στόχοι πάλης(2011-07-06 00:00:00.0)
Εργατική κατάκτηση που ενοχλεί την κερδοφορία του κεφαλαίου(2011-05-22 00:00:00.0)
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ(2008-02-24 00:00:00.0)
Μπαίνουν στο στόχαστρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2006-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ