Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Αντίμετρα για την «ασπίδα» από Ρωσία;

ΜΟΣΧΑ.--

Η εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη Ρουμανία - όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη - μπορεί να προκαλέσει αντίμετρα εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε χτες ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Κονσταντίν Κοσάτσεφ, που ηγείτο της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Κρατικής Δούμας. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι στρατιωτικοί ειδικοί στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στη Ρουμανία θα πρέπει να είναι ενήμεροι γι' αυτά τα αντίμετρα, τα οποία, υποστήριξε, θα χρησιμοποιηθούν για τον αποκλειστικό σκοπό της προστασίας της Ρωσίας και δε θα στοχοποιήσουν κάποια συγκεκριμένη χώρα. Σημειώνεται πως την Τρίτη, η Μόσχα εξέδωσε επείγουσα έκκληση για νομικές εγγυήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ πως η «ασπίδα» δε θα στρέφεται κατά των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ρωσίας - ΝΑΤΟ πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει όλες τις προτάσεις σχετικά με την «ασπίδα», παίρνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το περασμένο Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν δύο ανεξάρτητα συστήματα που θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός κοινού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ