Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός για την Κασπία

Η Μόσχα δηλώνει αντίθετη με το διαμελισμό των χωρικών υδάτων και ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της

Πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρμενιστάν και Καζαχστάν είναι η Κασπία Θάλασσα, πλούσια σε φυσικούς πόρους και πέρασμα των ενεργειακών αγωγών
Πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρμενιστάν και Καζαχστάν είναι η Κασπία Θάλασσα, πλούσια σε φυσικούς πόρους και πέρασμα των ενεργειακών αγωγών
Ο Σ. Ιβανόφ σημείωσε πως οι υδάτινοι πόροι της Κασπίας είναι αδιαίρετοι και απαιτείται η εφαρμογή συντονισμένης πολιτικής για τη διαφύλαξή τους από τη μεριά όλων των παράκτιων κρατών της Κασπίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, τα κοινά ζητήματα που επίσης υπάρχουν είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυτιλίας, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά στον τομέα της αποτροπής των πετρελαϊκών ρυπάνσεων από ατυχήματα, που μπορούν να συμβούν εξαιτίας της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κασπίας θάλασσας.

Ιδιαίτερα έχουν προχωρήσει διάφορες συμφωνίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της κάθε πλευράς. Ετσι, τον Ιούλη του 1998 μεταξύ του Καζαχστάν και της Ρωσίας υπογράφτηκε συμφωνία (και το 2002 - το πρωτόκολλο, αντίστοιχα) για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας του βόρειου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας. Το Νοέμβρη του 2001 κλείστηκε συμφωνία μεταξύ Καζαχστάν και Αζερμπαϊτζάν για την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Κασπίας Θάλασσας (και το 2003 υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο). Το Μάη του 2003 υπογράφτηκε μεταξύ Ρωσίας - Καζαχστάν - Αζερμπαϊτζάν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα της Κασπίας θάλασσας.

Το 2003 στην Τεχεράνη τα παράκτια κράτη υπέγραφαν συμφωνία για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος της Κασπίας θάλασσας.

Η πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα, με το διαμελισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά όχι των χωρικών υδάτων, αν και προτάσσει «οικολογικούς λόγους», στην πραγματικότητα συνδέεται με την προσπάθεια να εμποδιστούν νέοι υποθαλάσσιοι αγωγοί, που θα αποφεύγουν τα ρωσικά εδάφη.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, που αντιδρά και στην εμφάνιση ΝΑΤΟικών και άλλων ξένων ναυτικών δυνάμεων στην Κασπία, ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Κασπία Θάλασσα, αναπτύσσοντας στην περιοχή νέα πολεμικά πλοία, συστοιχίες πυραύλων και αεροσκάφη. Ο Στόλος της Κασπίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων θα αποκτήσει 16 ακόμα σκάφη επιφανείας, πυραυλάκατους και αεροσκάφη ναυτικής αναγνώρισης, δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Βισότσκι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Η δύναμη θα έχει αναπτυχθεί πλήρως έως το 2020 και άρχισε να συγκροτείται με την ανάπτυξη ενός ζεύγους πυραυλακάτων και τριών αμφίβιων επιθετικών σκαφών στο λιμάνι - έδρα του Στόλου στο Αστραχάν, δήλωσε ο Βισότσκι. Η Ρωσία διαθέτει σήμερα 6 έως 8 μικρά πολεμικά στην Κασπία, σχεδόν ισάριθμα με εκείνα του Ιράν, που διαθέτει ακόμα αρκετά μικρότερα σκάφη.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ