Τρίτη 3 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιπλέον μέτρα πίσω από τις αντιμνημονιακές μάσκες

Επιδιώκει έμμεσα να νομιμοποιήσει στις λαϊκές συνειδήσεις τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις, που θα παρουσιάσει ο Α. Σαμαράς

Την υποκριτική ρητορική κατά του μνημονίου επιστρατεύει ξανά η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να δικαιολογήσει και να νομιμοποιήσει τη νέα δέσμη αντιλαϊκών και φιλομονοπωλιακών μέτρων, που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, ως δήθεν «εναλλακτική λύση» στην εφαρμοζόμενη πολιτική και «διέξοδο από την κρίση», με μικρότερες τάχα συνέπειες για το λαό.

Η ηγεσία της ΝΔ χαρακτηρίζει «αδιέξοδη» και «καταστροφική» την πολιτική του μνημονίου, αλλά στηρίζει πλήρως και στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Επιπλέον, δημαγωγεί ασύστολα, προβάλλοντας ανέξοδα τις συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής, και ταυτόχρονα αφήνοντας στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Η «επικαιροποιημένη πρόταση οικονομικής πολιτικής» που θα παρουσιάσει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη βδομάδα στο Ζάππειο ο Α. Σαμαράς, θεωρεί δεδομένα τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου και προτείνει συμπληρωματικά, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Για χάρη της επίτευξης αυτού του στόχου, αναμένεται να θέσει εκ νέου ζήτημα «επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου», στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Κεντρική θέση στη νέα δέσμη προτάσεων που θα καταθέσει η ηγεσία της ΝΔ, κατέχει η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, τουλάχιστον στα επίπεδα των γειτονικών κρατών, δηλαδή κοντά στο 10%. Τη θέση αυτή επανέλαβε με αφορμή τις χθεσινές εξαγγελίες - κοροϊδία της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας ότι η ΝΔ απαιτεί «ένα φορολογικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύσει επενδύσεις και δεν θα καθιστά την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια σε φόρους». Παράλληλα, ζήτησε την «άμεση επιστροφή των οφειλόμενων φόρων στις επιχειρήσεις».

«Ενα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, οι πολιτικές της κυβέρνησης αποδεικνύονται αδιέξοδες», τόνισε δημαγωγικά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, και παρέθεσε επιλεκτικά ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο χρόνο, δίχως βέβαια να εκφράσει διαφωνία με αυτά και πολύ περισσότερο να ζητήσει την κατάργησή τους.

Ο επικοινωνιακός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να πείσει ότι τάχα «δικαιώνεται η στάση που κράτησε ο Α. Σαμαράς στο μνημόνιο», ακριβώς για να «δικαιώσει» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προτείνει. Από τη σκοπιά αυτή, ο εκπρόσωπος χαιρέτισε τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις που έκανε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο Ε. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Αμυνας «υιοθετεί ορισμένες από τις θέσεις που έχει αναπτύξει εδώ και καιρό η ΝΔ, ιδίως για τη φορολογία, την οικοδομική δραστηριότητα, το πόθεν έσχες των απλών πολιτών». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος υιοθέτησε και τα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, που μιλά - όπως είπε - «για ασυνεννοησίες, καθυστερήσεις και απώλεια πολύτιμου χρόνου».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Γ. Χατζηδάκης ζήτησε να διοριστεί υπουργός αποκρατικοποιήσεων, που μαζί με μια μικρή επιτελική ομάδα, θα αναλάβει «το εγχείρημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ