Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βάρβαρη κλιμάκωση των αντιδραστικών επιλογών

Γενικευμένη επίθεση στη ζωή και την εργασία του λαού. Συνθλίβουν δαπάνες, επιδόματα (ανεργίας κ.ά.). Μαζικά χαράτσια, ανατιμήσεις σε φόρους, κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά

Τη λυσσαλέα σφοδρή κλιμάκωση ενάντια στο λαό, με ορυμαγδό από νέα μέτρα που θα ξεδιπλώσουν από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, «εγκαινίασε» με τις αποφάσεις του το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» 2012-2015 προβλέπει νέα πακέτα ύψους 23 δισ. ευρώ, ενώ για τα ελλείμματα που αίφνης ανακάλυψαν και εμφανίζουν για το 2010 βάζουν ακόμη 3 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 26 δισ. ευρώ. Χώρια από τα προηγούμενα βάζουν μπροστά και το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ για ακόμη 50 δισ. ευρώ, παραχωρώντας δημόσια περιουσία, νευραλγικές υποδομές και δίκτυα στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές. Για την ώρα η σούμα φτάνει στα 76 δισ. ευρώ, ποσά που μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για τις «ανάγκες» των μεγαλοπιστωτών και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα 23 δισ. ευρώ του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου» 2012-2015 επιμερίζονται σε 14 δισ. ευρώ από την καρατόμηση των κάθε είδους δαπανών και 9 δισ. ευρώ σε πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους. Για τα επιπλέον δεν ανακοίνωσαν ούτε καν τα γενικά πλάνα. Στην κυριολεξία δε σκοπεύουν να αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα: Από το τσεκούρωμα κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά.), τη διάλυση τη δημόσιας Υγείας, τη συρρίκνωση δημόσιων υπηρεσιών, μέχρι την κατάργηση «ελαφρύνσεων» που μειώνουν το φόρο των λαϊκών νοικοκυριών, την αύξηση ειδικών φόρων μαζικής κατανάλωσης κ.ο.κ., η γκάμα της εγκληματικής πολιτικής έρχεται να χτυπήσει κάθε πτυχή της ζωής και της εργασίας του λαού.

Ολα τα παραπάνω προκύπτουν ανάγλυφα από τα γενικά πλάνα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που για απόλυτα ευνόητους λόγους άφησε τις παραπέρα «εξειδικεύσεις» για μετά το Πάσχα. Μέχρι τις 15 του Μάη θα έχουν καταθέσει και σχετικό νόμο για ψήφιση από τη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να εμπλουτίσουν τη βαρβαρότητα με παραπέρα «εξειδικεύσεις».

Αντιλαϊκή επέλαση

Ασφαλιστικά ταμεία: Με τον αντιλαϊκό πήχη να μπαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ ετοιμάζουν την εισαγωγή «εισοδηματικών κριτηρίων» για κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά. Στο επόμενο «κλικ» θα «εξειδικεύσουν» με εισαγωγή κριτηρίων, όπως με τα όρια της επίσημης φτώχειας και σε μια περίοδο που η επίσημη ανεργία σπάει κοντέρ. Κονδύλι ύψους 3,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν από την... «καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής» και επειδή είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αλλά ούτε και σκοπεύουν να εφαρμόσουν, θα έρθουν στη συνέχεια να το αναπληρώσουν με άλλα μέτρα.

Φοροελαφρύνσεις νοικοκυριών: Ακόμη 2 δισ. ευρώ περιμένουν από την κατάργηση ή συρρίκνωση «ελαφρύνσεων» που μειώνουν τη φορολεηλασία. Στο στόχαστρο οι δαπάνες για νοίκια, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα νοίκια για παιδιά που σπουδάζουν, τα ιατρικά έξοδα κ.ά. Επαναξιολογούν όλες τις απαλλαγές σε έμμεσους και άμεσους φόρους, γεγονός που σημαίνει ότι βάζουν στο στόχαστρο μέχρι και τα σημερινά αφορολόγητα όρια των λαϊκών νοικοκυριών, μέχρι και το «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου. Στην «κρησάρα» μπαίνουν και οι φόροι υπέρ τρίτων. Με τον απόλυτα ψευδεπίγραφο τίτλο «φορολογική συμμόρφωση» βάζουν στόχο επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ κυρίως από την αφαίμαξη αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσουν τη «φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας», δηλαδή τα νέα ετήσια χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ακόμη την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, πάντα από τη «μαρίδα». Είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχουν έτοιμες και τις μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων από το λεγόμενο χαμηλό ΦΠΑ (13%) στο 23%. Να σημειωθεί ακόμη ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η εφαρμογή ειδικών φόρων στα «μη αλκοολούχα ποτά» (λεμονοπορτοκαλάδες) κ.ά. ήδη έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εφαρμοστούν και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά που χτες αποφάσισαν.

Μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: Με στόχο εξοικονομήσεις 2 δισ. ευρώ προβλέπουν απολύσεις τουλάχιστον για το 10% των συμβασιούχων και κάθε χρόνο. Δυνατότητα μερικής απασχόλησης και επίσης άδειας χωρίς αποδοχές για εργασία εκτός δημοσίου. Εφαρμογή του «κανόνα» για μία μόλις πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις». Αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες τη βδομάδα. Μείωση υπερωριών. Ακόμη 2,5 δισ. ευρώ λένε ότι θα κόψουν από τις «λειτουργικές δαπάνες». Είναι ολοφάνερο ότι θα κλιμακώσουν με πολύ χειρότερα. Για την ώρα και προκειμένου να τους βγουν τα «νούμερα» λένε ότι θα εξοικονομήσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τις «δαπάνες μετακίνησης Τύπου και κόστος διαχείρισης Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Πρόκειται δηλαδή για τον απόλυτο εμπαιγμό και είναι ολοφάνερο ότι θα τα εξοικονομήσουν από άλλες «πηγές».

Λουκέτα - συγχωνεύσεις: Για 1,1 δισ. ευρώ βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρη την γκάμα των φορέων και υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι θα «επαναξιολογήσουν» τις δαπάνες όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το δημόσιο, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ-ΤΕΙ, αστυνομικών τμημάτων, εφοριών, τελωνείων, πρεσβειών στο εξωτερικό κ.ά. Πάνω στα προηγούμενα και από την «αναδιοργάνωση» - ξεχαρβάλωμα πρώην ΔΕΚΟ περιμένουν ακόμη 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσό θα προέλθει από τα αυξημένα τιμολόγια που θα φορτώσουν στα λαϊκά νοικοκυριά, την εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, από τα πλάνα για ΔΕΚΟ, όπως ΕΡΤ, ΕΑΒ κ.ά.

Υγεία: Κάτω και από τα απολύτως στοιχειώδη πέφτει η νόρμα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και γενικότερα της Υγείας. Με στόχο 1,2 δισ. ευρώ προβλέπουν λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, εφαρμόζουν «δείκτες» για «μείωση του κόστους ανά περιστατικό» κ.ά. Σε ακόμη 1,5 δισ. ευρώ φτάνουν οι καρατομήσεις στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Τοπική Διοίκηση: Το κονδύλι φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ κυρίως από τα μαζικά «ανταποδοτικά» χαράτσια στους δημότες (τέλη, δικαιώματα κ.ά.).

Πολεμικές δαπάνες: Από εξοπλιστικά προγράμματα, μειώσεις στρατοπέδων, λειτουργικές δαπάνες εμφανίζουν εξοικονομήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Η κάθε απόκλιση σηματοδοτεί τη λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ