Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ενιαία ενάντια στο λαό

Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα προσυπέγραψαν τις άγριες ανατροπές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήττα της στρατηγικής τους, συμπόρευση με το ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία, είναι ο δρόμος που συμφέρει το λαό
Αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήττα της στρατηγικής τους, συμπόρευση με το ΚΚΕ και λαϊκή συμμαχία, είναι ο δρόμος που συμφέρει το λαό
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, με νέα μέτρα που αφορούν την περίοδο 2011-2015, εξήγγειλε χτες ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τους στόχους του «Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος». Οι χτεσινές διαδοχικές ομιλίες του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ενέκριναν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό δεν έχει ημερομηνία λήξης.

«Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου της χώρας από την κρίση δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, ανέφερε ότι δε θα «φυγομαχήσει», τονίζοντας παράλληλα ότι η «χώρα είναι στην εντατική και τα μέτρα είναι μονόδρομος».

Τα σκληρά ταξικά μέτρα που περιλαμβάνει το πενταετές πλάνο - η εξειδίκευσή τους θα γίνει μετά το Πάσχα - το οποίο χτες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση», αποτελούν ένα κράμα στρατηγικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Στον αντίποδα, οι ανέξοδες δημαγωγίες για τη δημιουργία «ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους» αποτελούν την προμετωπίδα της κυβερνητικής προπαγάνδας για την υποταγή των εργαζομένων στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

«Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα ξεπερνάει τη δημοσιονομική διάσταση, είναι ο οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της δημιουργίας», ισχυρίστηκε στην αρχή της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου. Το «πρωτόγνωρο πρόγραμμα ανάπτυξης», που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, βασίζεται:

α) Στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

β) Στην εκχώρηση στρατηγικών υποδομών και πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

γ) Στην «πτώχευση» του λαού, που θα φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες του την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα διά πυρός και σιδήρου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Αλλάζουμε την Ελλάδα οριστικά χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος». Σ' αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος επιτέθηκε στο ταξικό κίνημα, ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι δεν θέλουν τις αλλαγές». Επιχειρώντας να σπιλώσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στα μέτρα, έκανε λόγο για «βολεμένους» που «αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις». Το πρόβλημα, ανέφερε ο ίδιος, «θα λυθεί σε βάθος όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα».

Οι βασικοί άξονες

Η «αναδιάρθρωση της χώρας» μέσω του «οδικού χάρτη» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

-- «Το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα». Με μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 (3 δισ. μέσα στο 2011 και 23 δισ. την περίοδο 2012-2015) μέσω μεγάλων περικοπών στους μισθούς, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, κατακρεούργηση των κοινωνικών επιδομάτων και μπαράζ φόρων.

-- «Τη συνολική αναπτυξιακή πολιτική». Οπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός, θα στηριχθεί «στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα προσελκύσει επενδύσεις» και στη δημιουργία ενός «φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Στη δημιουργία, δηλαδή, εκείνων των συνθηκών (ενίσχυση των κρατικών επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, φοροαπαλλαγές και έτοιμες υποδομές) που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου.

-- «Το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος». Πίσω από τον παραπλανητικό τίτλο, κρύβεται το σχέδιο της κυβέρνησης για δραστικές περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ κ.ά. μέσω θέσπισης αυστηρών κριτηρίων), περιστολή των κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών και η θέσπιση ενός «ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης», ενός επιδόματος - πτωχοκομείου, δηλαδή για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

-- «Στις αλλαγές στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη». Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλαγές στη δικαιοσύνη και μαζική μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Δημοτική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Με στόχο αφ' ενός τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της άρχουσας τάξης και αφ' ετέρου τη συρρίκνωση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος για να δημιουργηθούν νέα κερδοφόρα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσυπογράφουν όλοι την επίθεση

Το αντιδραστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προσυπέγραψαν χτες τόσο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όσο και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, υπήρξαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους στην ΚΟ ζήτησαν επιτάχυνση του προγράμματος των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξαν πέντε υπουργοί, οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του «επιφυλακτικού» απέναντι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ.

«Πρέπει να προσέξουμε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Να εξηγήσουμε τι εννοούμε δημόσιο ελέγχο», ανέφερε η Λ. Κατσέλη, ενώ ο Χρ. Παπουτσής μίλησε για «στρατηγικό λάθος», που μπορεί να «ρίξει ακόμα και την κυβέρνηση». Παρά τις ενστάσεις για ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, που φέρονται ότι εξέφρασαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι θα στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η κίνηση των υπουργών συνδέεται και με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο «εσωτερικό» και τη βάση του ΠΑΣΟΚ, με τους υπουργούς στην παρούσα φάση να αναλαμβάνουν το «ρόλο» του «καλού» στους κόλπους της κυβέρνησης, προκειμένου να θολώσουν τα νερά.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του Ευαγ. Βενιζέλου, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στο λαό» και πρότεινε να «αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί το κλίμα και να αποσυμφορηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση και η υποβόσκουσα βία».

Στο μεταξύ, τροφή στα σενάρια για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, έδωσαν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ομιλίες τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επιχείρησε να κλείσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι «λέγονται πολλά και ανεύθυνα» για την αναδιάρθρωση, αλλά προσθέτοντας ότι «κινούμαστε συστηματικά και αθόρυβα χωρίς να μπαίνουμε σε αντιπαράθεση με όσους μας θέλουν πειραματόζωα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ