Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ - ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Σύλληψη του πρώην προέδρου

Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στην πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού
AMΠΙΤΖΑΝ.-- Στο ξενοδοχείο «Γκολφ» του Αμπιτζάν κρατείται από χτες το απόγευμα υπό την «προστασία» του ΟΗΕ ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο, που συνελήφθη από Γάλλους κομάντος στο υπόγειο καταφύγιο της προεδρικής κατοικίας. Ωστόσο, ο επικεφαλής των «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων του ΟΗΕ Αλέν Λε Ρόι, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για τις εξελίξεις στη δυτικοαφρικανική χώρα, ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη του απερχόμενου ηγέτη έγινε από ένοπλους υποστηρικτές του αναγνωρισμένου ως νέου προέδρου (από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ) Αλασάν Ουατάρα και όχι από κυανόκρανους ή Γάλλους στρατιώτες...

Ο Αλέν Λε Ρόι σημείωσε πάντως ότι η σύλληψη του Λοράν Γκμπάγκμπο δε σημαίνει άμεσα τερματισμό της πολιτικής κρίσης στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά «ένα σημαντικό βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σε άλλο ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προτίμησε να στείλει «μηνύματα» σε διάφορες κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι η σύλληψη του Γκμπάγκμπο «διαμηνύει σε όλους τους δικτάτορες ότι δεν μπορούν να περιφρονούν, χωρίς ατιμωρησία, τη φωνή του λαού τους σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ