Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πεδίο μάχης διαδηλωτών - στρατού η Ταχρίρ

ΚΑΪΡΟ.--

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ και να κρατήσουν κλειστούς με συρματόπλεγμα τους γύρω δρόμους δηλώνουν οι διαδηλωτές που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία. Μάλιστα, πληθαίνουν διαρκώς μετά τα αιματηρά αποτελέσματα της «εκκαθαριστικής» επιχείρησης που αποπειράθηκε ο στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 71.

Οι διαδηλωτές παρέμεναν στην πλατεία ως συνέχεια της ογκωδέστατης συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στο σημείο, με αίτημα την άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη για διαφθορά, για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος αλλά και για δολοφονίες διαδηλωτών, του παραιτηθέντος Προέδρου Μουμπάρακ, της οικογένειάς του αλλά και σειράς σημαινόντων στελεχών του καθεστώτος. Επίσης, οι διαδηλωτές, δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι η «περίοδος χάριτος» στις σχέσεις τους με το στρατό έχει λάβει τέλος, ζητούσαν επιμόνως την παραίτηση του στρατάρχη Ταντάουι, που ηγείται του Ανώτερου Στρατιωτικού Συμβουλίου, και τη διεξαγωγή έρευνας και για τη στάση και τη συμπεριφορά του στρατού απέναντι στους διαδηλωτές.

Μετά το πέρας της διαδήλωσης, που φέρεται να ήταν μία από τις μεγαλύτερες από την εκδίωξη Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν στην πλατεία. Στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν διά της βίας τη νύχτα με τα προαναφερόμενα αιματηρά αποτελέσματα. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες και ότι έγιναν δεκάδες συλλήψεις.

Σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των διαδηλωτών, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την απομάκρυνση των περισσοτέρων από τους επαρχιακούς κυβερνήτες που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ, ενώ την Κυριακή ο γενικός εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι καλεί σε ανάκριση τον Μουμπάρακ και τους δύο γιους του «για υποθέσεις διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος αλλά και για τις δολοφονίες διαδηλωτών». Μάλιστα, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μουμπάρακ είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την 11η Φεβρουαρίου, με μήνυμα προς το al Arabiya δηλώνοντας ότι «επιδιώκει επίσης να παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη και να γίνουν έρευνες για τα περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να τερματιστεί η άδικη δυσφήμησή του». Μένει να φανεί αν θα παρουσιαστεί στον εισαγγελέα.

Παρόλα αυτά, όμως, οι διαδηλωτές της Ταχρίρ αλλά και όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Παρασκευής και δεν παραμένουν διαρκώς στην πλατεία, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Εκπρόσωπος του στρατού προειδοποιούσε, χτες, ότι «η πλατεία Ταχρίρ θα καθαρίσει και οι δρόμοι θ' ανοίξουν. Είμαστε αποφασισμένοι». Εξίσου αποφασισμένοι να συνεχίσουν δήλωναν, όμως, και οι διαδηλωτές, οπότε το ξέσπασμα νέων αιματηρών συγκρούσεων μάλλον πρέπει να θεωρείται πιθανό.

Για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας

Συνάντηση με την «κυβέρνηση» της Αιγύπτου (συνέχεια του αντιλαϊκού καθεστώτος Μουμπάρακ), είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας στο Κάιρο, με στόχο όπως διακηρύσσεται να «προχωρήσει η νέα φάση των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών», δηλαδή η εξασφάλιση των συμφερόντων της ελληνική πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, σε μια περίοδο που γίνεται αναδιανομή της λείας και του πλούτου των χωρών σε βάρος των λαών τους. Ετσι, την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Λιβύη, ο Δ. Δρούτσας που συναντήθηκε και με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμε Μούσσα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του αναζητεί δήθεν «πολιτική λύση στην εξομάλυνση της κρίσης στη Λιβύη». Αύριο, Τετάρτη, θα βρεθεί στην Ντόχα του Κατάρ, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση της λεγόμενης διεθνούς Ομάδας Επαφής για τη μοιρασιά της λείας της Λιβύης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ