Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Οπλο» της κυβέρνησης το αντιλαϊκό της πρόγραμμα

Επίδειξη αποφασιστικότητας να υπηρετήσει μέχρι τέλους το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή στη στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή στη στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Mε προκλητικό τρόπο, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή την αντιλαϊκή πολιτική που συνδιαμορφώνει με την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ζητώντας μάλιστα τη συναίνεση του λαού στο ξεκλήρισμά του. Τη στιγμή που με τις αποφάσεις της κυβέρνησης χτυπιέται κάθε λαϊκό δικαίωμα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να χτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, των ίσων ευκαιριών, των πολλών ευκαιριών, αλλά και υποχρεώσεων για όλους».

Σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να απελευθερώσει τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να οδηγήσει την Ελλάδα «σε μια περίοδο ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας»!

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι έγινε μια «δύσκολη διαπραγμάτευση» και είπε ότι αυτά που διεκδικούσε η Ελλάδα τα πέτυχε, αφού το όπλο μας - όπως είπε - ήταν «οι ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα». Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι το «όπλο» της κυβέρνησης ήταν το άγριο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων.

Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και σβήνοντας από το χάρτη τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «είχαμε ως πλεονέκτημα την αποδεδειγμένη πια βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγές». Σχολιάζοντας το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που το συνοδεύουν, ομολόγησε ότι πρόκειται για πολιτικές «που στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε στη χώρα μας».

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται δεν έχουν τελειωμό, αφού ανέφερε ότι «οι αλλαγές αυτές θα απελευθερώσουν πολλούς, μα θα θίξουν προνόμια και κατεστημένα που παλιά θεωρούσαμε κεκτημένα, θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές».

Ο πρωθυπουργός, διαβάζοντας προφανώς τις θέσεις της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται σε διαχειριστική τροχιά, είπε ότι «και από την αντιπολίτευση, από όλους σας, περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Αλλο η κριτική και άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του, για τις εντυπώσεις, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ξέρω ότι όλοι μπορείτε, αν το θελήσετε, να συμβάλετε με τις δικές σας προτάσεις, με τη δική σας καθημερινή στάση, σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε». Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, καλώντας τη ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο «για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής».

Απειλές στο λαό και το κίνημα

Διαβλέποντας ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και εκφράζοντας την ανησυχία της πλουτοκρατίας, είπε ότι «θέλω να θεωρήσω ότι όλα τα κόμματα θα κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικής ηρεμίας, αλλά και κάποιας ελπίδας που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό».

Ειδική αναφορά έκανε στις κινητοποιήσεις στο χώρο του τουρισμού και προαναγγέλλοντας ένα νέο κύμα αυταρχισμού και καταστολής, είπε ότι δεν «μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια και να γίνονται απεργίες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως εμείς είμαστε υπέρ κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Να ασκείται, αλλά να ασκείται με γνώση των ευθυνών και των καταστάσεων μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».

Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε σχεδόν όλη τη δευτερολογία και την τριτολογία του σε μια ανούσια αντιπαράθεση με την ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την αύξηση του δημόσιου χρέους και ότι τηρεί αρνητική στάση. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο αρχηγός της ΝΔ για το θέμα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό και ανέφερε ότι ο Α. Σαμαράς υπέγραψε μαζί με τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωση που καλεί στη «συνέχιση του πετυχημένου προγράμματος της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ