Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στενή παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας

Οι σοβαρές εξελίξεις στους αντιδραστήρες του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα παρακολουθούνται στενά μεταξύ άλλων και από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία έχοντας πληροφόρηση από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τις αρμόδιες ιαπωνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες βράδυ ότι παραμένουν σε εξέλιξη οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης του συστήματος παροχής ενέργειας στις μονάδες 1 και 3 των αντιδραστήρων του Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι. Σημειώνει ωστόσο ότι η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και της μονάδας 2.

Σε επίσημη αναφορά ιαπωνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ αναφέρεται επιπλέον η διακοπή της συγκομιδής και διανομής αγροτικών προϊόντων από εκκενωθείσες περιοχές σε ακτίνα 20 χλμ. Παράλληλα ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να διερευνηθεί η πυρηνική ασφάλεια και οι περαιτέρω ενέργειες της ΕΕ μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία...

Ανακοίνωση της ΕΕΑΕ το περασμένο Σάββατο αναφέρθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της 12ης του μήνα στον υπ' αριθμόν 1 αντιδραστήρα του σταθμού Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι με αποτέλεσμα την απομάκρυνση πληθυσμού σε ακτίνα 10 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ελέγχει συνεχώς και συστηματικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου που λειτουργεί από το 2000.

Κρίσιμη η κατάσταση

«Oπως αναμέναμε, έγινε και νέα έκρηξη σε διαφορετικό πυρηνικό αντιδραστήρα του ίδιου συγκροτήματος», δηλώνει στον «Ρ» ο πυρηνικός φυσικός και πρώην διευθυντής ερευνών στον «Δημόκριτο», Ανδρέας Θεοφίλου, αναφερόμενος στις εξελίξεις στους πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας. «Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν ψύξη της καρδιάς του αντιδραστήρα, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τόσο μεγάλες που μόνο λίγα δευτερόλεπτα εάν σταματήσει η ψύξη του αντιδραστήρα αρχίζει η τήξη και τότε εκλύονται ραδιενεργά ισότοπα. Μέσα στο χώρο του αντιδραστήρα μαζεύονται υδρογόνο και οξυγόνο και αυτό είναι εκρηκτικό μείγμα. Οσο περισσότερες είναι οι ποσότητες των αερίων τόσο μεγαλύτερη είναι η έκρηξη».

«Σε κάθε περίπτωση - επισημαίνει - δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις του Τσερνομπίλ εάν η ραδιενέργεια δε φύγει σε μεγάλο ύψος. Στο Τσερνομπίλ, προκειμένου να αποφύγουν έκλυση της ραδιενέργειας, έκαναν το λάθος και έκλειναν τις σχισμές στο κτίριο από όπου διέφευγαν τα αέρια, με αποτέλεσμα όλη αυτή η ενέργεια να συσσωρευτεί και να φέρει την έκρηξη. Οι Ιάπωνες φαίνεται πως χρησιμοποιούν την πείρα αυτή και αφήνουν να εκλυθούν αέρια για να αποφευχθεί έτσι η έκρηξη. Οσο για τα αέρια τα οποία διαφεύγουν και έχουν ραδιενεργά υλικά, αν η διαφυγή είναι ελεγχόμενη και περιοριστεί τοπικά, μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχουν βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους. Ηδη, όπως ξέρετε, πάντως έχουν εκκενωθεί κάποιες περιοχές. Αυτό που είναι ανησυχητικό - τονίζει ο Α. Θεοφίλου - είναι πως για να πετύχουν ψύξη στους αντιδραστήρες χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό το οποίο στη συνέχεια αφού έχει γίνει ραδιενεργό επιστρέφει στη θάλασσα, άρα καταλαβαίνουμε πως αυτό θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή και μάλιστα σε πολύ μεγάλη έκταση».

Συμπληρώνοντας σημείωσε ότι πάντα τα μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν τεράστιο κόστος και συχνά παραμελούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδιο ανάσχεσης της διαρροής ραδιενεργού νερού(2013-09-04 00:00:00.0)
25 χρόνια από το Τσέρνομπιλ(2011-04-27 00:00:00.0)
Συνέχιση της πυρηνικής κρίσης για μήνες(2011-04-19 00:00:00.0)
Ο κίνδυνος για τα χειρότερα υπαρκτός(2011-04-07 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη το πυρηνικό δράμα(2011-03-25 00:00:00.0)
Αχνά σημάδια σταθεροποίησης στα πυρηνικά συγκροτήματα...(2011-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ